Ovu popularnu aplikaciju djeca ne bi smjela koristiti?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Neke škole širom Velike Britanije već su počele da zabranjuju korištenje Snapchata tokom nastave, a dječiji komesar Ana Longfild smatra da bi roditelji trebalo da nastave s istom praksom i nakon škole, prenosi B92.

Longfildovoj najviše smeta što Snapchat zbog svojih mogućnosti izaziva svojevrsnu ovvisnost kod djece. To se naročito odnosi na tzv. “vatricu” – kontinuirano dopisivanje između prijatelja duže od tri dana. Djeca se međusobno takmiče ko će duže održati “vatricu” u životu.

Longfildova je upozorila roditelje da prouče aplikacije koje njihova djeca koriste i da se upoznaju sa svim njihovim mogućnostima, prenosi LCB.

Ako niste sigurni, radije nemojte dozvoliti djeci da koriste Snapchat, ističe komesar.

U nedavno objavljenom izvještaju, Longfild je upozorila na negativne uticaje društvenih mreža na djecu, prije svega jer stvaraju pritisak da se stalno bude prisutan i da mladi putem “lajkova” prikupljaju odobravanje svojih prijatelja.

Snap, kompanija koja je osmislila Snapchat, brani svoju aplikaciju i tvrdi da ona podstiče komunikaciju među prijateljima, bez lova na komentare, lajkove ili dijeljenja.

“Veoma ozbiljno shvatamo našu obavezu da stvorimo bezbjedno iskustvo za naše korisnike i nastavljamo s ulaganjem u sva sredstva koja bi to obezbijedila”, poručila je kompanija.

Više vijesti