2.4 C
Visoko
21. Januara 2022.

Pa ima li kraja?! Pojavila se i delta plus mutacija, širi se čak 60 posto brže, sumnja se i da je otporna na vakcine!

Delta varijanta koronavirusa, koja se prvo pojavila u Indiji i koja je višestruko zaraznija od izvornoga wuhanskog virusa, trenutno je najdominantnija mutacija SARS-CoV-2 virusa u svijetu.

No, iako je ta verzija koronavirusa trenutno najveća briga epidemiologa širom svijeta zbog svoje iznimno velike prenosivosti, novi problem stvara soj delta plus koji se također pojavio u Indiji, a proširio se izvan nje.

Delta plus varijanta prvi put je izolirana u Nepalu i sadrži mutacije južnoafričke bete i indijskog delta soja. Riječ je o mutacijama – L452R i P871R.

Soj ima mutaciju na 417. mjestu u genomu proteina šiljka i koji mu daje imunoevazivnost, odnosno još jednu mogućnost za izbjegavanje imunosnog odgovora.

Novi soj prema kliničkim promatranjima širi se gotovo 60 posto brže od standardne delta varijante i dobro zaobilazi vakcine, pa i kod osoba vakcinisanih s dvije doze može izazvati smrtne posljedice.

Ohrabrujuće je što je soj još uvijek zastupljen u niskoj razini, međutim simptomi koje može izazvati ekstremni su u odnosu na virus iz Kine.

U prvom redu delta plus djeluje razornije na pluća i izaziva jače respiratorne poteškoće te probavne smetnje učestalije od ostalih sojeva.

Trenutno se rade kliničke studije koje utvrđuju potpune liste simptoma, a zasad su poznati:

problemi s plućima
kratkoća daha i otežano disanje
dugotrajnu povišena temperaturu i dugotrajan kašalj,
probavni problemi,
osip na koži i alergije
suhe i vlažne oči
gubitak apetita i mučnina

Još se istražuje koliko su postojeće vakcine učinkovite protiv delta plus varijante, a stručnjake najviše brine to što ona može izbjeći reakciju imuniteta. U Danskoj je ovaj soj zabilježen još početkom jula, a donio ga je putnik koji je stigao iz Portugala, piše Raport.

Unesite komentar