Pada i Vlada ZDK-a!?

Nakon što Skupština Zeničko-dobojskog kantona na jučerašnjoj sjednici nije usvojila izvještaj o izvršenju budžeta Kantona za prvih šest mjeseci ove godine, uskoro bi se moglo dogoditi i glasanje o (ne)povjerenju Vlade – piše Oslobođenje.

Naime, glasovi troje zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) ključni su u odluci o parlamentarnoj većini koja će vladati u ZDK. Jučer su Igor Matanović, Hermina Herco Bilajac i Toni Pendić jednostavno izostali sa nastavka 28.sjednice tako da izvještaj nije usvojen. Tačnije, 15 glasova za aktuelne parlamentarne većine nije bilo dovoljno, jer je deset zastupnika (SDA) bilo protiv a pet je bilo uzdržanih (troje zastupnika SBiH, jedan BPS-a i „nezavisni“ Zaim Imamović koji je prešao u redove Stranke za narod).

Ovo otvara mogućnost da se po zahtjevu trećine zastupnika Skupštine (njih 12) može glasati o povjerenju Vlade ZDK.

– Ovo je očekivani slijed onoga što se dešavalo od 1.juna. Neusvajanje izvještaja o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci 2012. godine otvara jedno novo poglavlje. Mi imamo obavezu sada kao zastupnici da shodno poslovniku koji predviđa da u ovakvim situacijama i kod recimo neusvajanja izvještaja o radu Vlade, trećina zastupnika može pokrenuti proceduru o glasanju o povjerenju Vladi ZDK. Očekujem i političku odluku u tom pravcu da pokrenemo proceduru o izglasavanju nepovjerenja Vladi – izjavio je za Oslobođenje Ibrahim Plančić, predsjednik Kluba SDA u kantonalnoj Skupštini.

On je istakao kako je „potrošeno 110 miliona maraka i da Skupština jednostavno nije dala saglasnost na takvo trošenje novca“, te da će se uskoro vidjeti da li „Vlada ima povjerenje za dalji rad“.
U aktuelnoj parlamentarnoj većini SDP, SBB, HDZ i NSRzB imaju 20 od 35 mjesta u Skupštini. U slučaju sve izvjesnijeg priklanjanja trojke iz NSRzB novoj koaliciji na čijem čelu je pobjednik lokalnih izbora SDA, a tu su još SBiH, BPS i „nezavisni“ Zaim Imamović, tada bi imali omjer 18:17 u njihovu korist.
Tako bi nakon Sarajevskog kantona uskoro mogla pasti i Vlada ZDK-a.

(VisokoIN/Oslobođenje)

Vezani članci

Mahir Burić: Zasluženo smo slavili, hvala navijačima na sjajnoj podršci

VISOKOIN.COM

Visočki Neimax nastavio trend rasta pored svih problema

VISOKOIN.COM

VISOKO: U porodičnoj kući pronađeno beživotno tijelo

VISOKOIN.COM

PROMOVISANA MONOGRAFIJA “VISOKO I OKOLINA KROZ HISTORIJU II – OSMANSKI PERIOD”

VISOKOIN.COM

Tradicionalni rafting Eko-Vikinga i otkrivanje spomen ploče Adnanu Džafiću

VISOKOIN.COM

Ekipa “Bosanskog viteza” uputila čestitku povodom Dana državnosti BiH

VISOKOIN.COM

Unesite komentar