Pahor izrazio zabrinutost nestabilnošću u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U obraćanju diplomatima na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik Borut Pahor je ponovio potporu Ljubljane naporima država zapadnog Balkana na njihovom putu u euroatlantske integracije, ali je izrazio zabrinutost pojavama nestabilnosti, posebice u BiH te dodao da vjeruje da to brine i sve druge europske zemlje.

Prilikom tradicionalnog prijema za veleposlanike stranih država akreditirane u Ljubljani, koji se održava početkom svake godine na Brdu kod Kranja, slovenski predsjednik Borut Pahor je naglasio kako Slovenija želi dobre odnose sa svim zemljama u svijetu i sa svojim susjedama.

Rekao je kako je riječ o demokratskoj i stabilnoj državi u najpovezanijem dijelu Europe, dodajući kako će ovogodišnji parlamenatrni izbori proteći korektno i da će se politička stabilnost Slovenije održati.

U dijelu govora diplomatima koji se je odnosio na odnose s Republikom Hrvatskom, slovenski predsjednik je kazao kako je Hrvatska za Sloveniju susjedna i prijateljska država te partnerica u Europskoj uniji i NATO savezu, ali da se Slovenija ne može odreći primjene arbitražne presude kojom je granični prijepor konačno riješen i to kompromisom.

Pahor je kazao kako arbitražna presuda nije dala ni Sloveniji ni Hrvatskoj sve što su one zahtijevale, prenosi Hina.

-No, riječ je o kompromisu s kojim možemo živjeti – kazao je u obraćanju diplomatima na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik, dodajući kako im taj kompromis omogućuje da i ubuduće razvijaju partnerstvo i prijateljstvo.

Dodao je kako Hrvatska, na žalost, ne priznaje odluku arbitražnog suda, dok Slovenija od te presude ne može i neće odustati jer za to nema nikakvih stvarnih i pravnih razloga.

Istaknuo je da slovenski i hrvatski narod u prošlosti nikad nisu bili u oružanom sukobu, što treba nastaviti, te izrazio očekivanje da će se Europska komisija jače angažirati na provedbi arbitražne presude, u dijalogu svih strana.

Kad je riječ o arbitraži i njenoj primjeni, Pahor je ocijenio da je u osnovi to pitanje afirmacije vladavine prava u Europskoj uniji te da u tom smislu primjena arbitraže može poslužiti ubuduće u odnosima članica.

Dok ne dođe do pune implementacije arbitražne presude Slovenija i Hrvatska trebale bi naći način da se kroz svestrani dijalog “razvije formula za suživot koja će omogućavati dobru međususjedsku suradnju”, naveo je slovenski predsjednik.

Više vijesti