Palestinka uhapšena nakon što je video na kojem udara izraelske vojnike postao viralan

Sedamnaestogodišnja Palestinka Ahed Tamimi uhapšena je nakon što je video na kojem gura i udara izraelske vojnike postao viralan na društvenim mrežama.

Porodica Palestinke, aktivistice Ahed Tamimi, potvrdila je da je ona uhapšena nakon što je vikala na izraelske vojnike, gurala ih i udarala u namjeri da ih otjera sa svog imanja.

Video je snimljen u petak, a prikazuje kako nekoliko ženskih osoba guraju i udaraju izraleske vojnike, koji nisu reagovali. Snimak se proširio na društvenim mrežama, a potom je objavljen na YouTubeu. Ipak, nešto kasnije je Ahed lišena slobode.

Incident se dogodio na okupiranoj Zapadnoj obali odmah nakon sukoba vojnika s palestinskim demonstrantima, koji su iskazivali nezadovoljstvo zbog toga što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Poznata mlada aktivistica je 2015. godine stigla na naslovnice nakon što je pokušala spriječiti hapšenje njenog brata, koji je bacao kamenje na izraelske vojnike. Ahed je ugrizla vojnika za ruku. Nakon tog događaja je zajedno sa svojom porodicom upoznala palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

https://www.youtube.com/watch?v=eelK4q3ODfM