Palestinski ministar ubijen, pokazala obdukcija

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Palestinski ministar Ziyad Ebu Ayn, koji je bio zadužen za jevrejska naselja i zid razgraničenja pri Organizaciji za oslobađanje Palestine, ubijen je, pokazala je obdukcija.

Tim koji je izvršio obdukciju tijela ministra Ebu Ayna sačinjen je od palestinskih, jordanskih i jednog izraelskog doktora. Palestinski ministar za civilne poslove Huseyin Es-Seyh kazao je da su rezultati obdukcije pokazali da je Ebu Ayn “ubijen”.

U izvještaju obdukcije koji su potpisali palestinski i jordanski stručnjaci navodi se da je uzrok smrti “premlaćivanje, izlaganje suzavcu i činjenica da su izraelski vojnici spriječili pružanje medicinske njege”.

Seyh je kazao da je tražio da tim za obdukciju uključuje i jednog izraelskog stručnjaka da ne bi bilo sumnje. On je istakao da je Izrael insistirao da se obdukcija obavi na Institutu Ebu Kebir, no taj zahtjev je odbijen i ona je u konačnici urađena na Centru za sudsku medicinu pri Univerzitetu u Jerusalemu.

Kako bi se potvrdila tačnost izvještaja obdukcije izraelski doktor je tražio još vremana. Seyh je kazao “da će ovaj dokument predstavljati dokaz za terećenje Izraela”.

Dženaza Ebu Ayna bit će obavljena danas na groblju u Ramallahu. Dženazi će prisustvovati palestinski predsjednik Mahmud Abbas, premijer Rami al-Hamdallah, te drugi visoki zvaničnici Palestine. Nakon dženaze večeras je predviđeno da Abbas zvanično prima saučešća.

Reporter AA koji je bio na mjestu događaja javio je da se Ebu Ayn onesvijestio prilikom borbe sa izraelskim vojnim snagama koje su pokušale rastjerati palestinske aktiviste okupljene na sjeveru Zapadne obale, u gradu Turmus Ayya.

Ebu Ayn rođen je 1959. godine i otac je četvero djece. U izraelskim i američkim zatvorima proveo je ukupno 13 godina: 1979. godine uhapsile su ga Mossad i američka abavještajna služba pod optužbom da je učestvovao u organiziranju oružanih napada na Izrael.

Tada je smješten u zatvor u Chicagu. Uprkos što je palestinska strana od UN-a tražila da im se Ebu Ayn vrati zdrav i živ on je 1981. godine isporučen Izraelu. Izraelski sud ga je tada osudio na doživotnu kaznu zatvora. Palestinske vlasti su ga pokušale osloboditi dogovorom o razmjeni zarobljenika 1983. godine, no Ebu Ayn je oslobođen tek 1985. godine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.