Palmer i Eichhorst u Sarajevu, ofanziva za promjenu Izbornog zakona BiH

Izaslanik SAD-a za izbornu reformu BiH Matthew Palmer i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst danas će u Sarajevu održati sastanke sa predstavnicima vlasti, ali i opozicije kako bi se pokušalo doći do saglasnosti o promjeni Izbornog zakona BiH.

Palmer je u utorak bio u Zagrebu gdje je održao nekoliko sastanaka, sa ambasadorom BiH u Hrvatskoj Aleksandrom Vranješom koji mu je vrlo jednostrano pričao o blokadi u BiH, hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, a nezvanične su informacije da se Palmer nije mimoišao sa Miloradom Dodikom koji je jučer imao sastanak sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.
Svojevrsna diplomatska ofanziva predvođena SAD-om i EU dolazi u trenutku kada Dodik počinje rušenje ustavnog poretka, destabilizira situaciju u BiH, blokira rad ključnih institucija te najavljuje povlačenje saglasnosti za formiranja državnih institucija Suda BiH, VSTV-a, SIPA-e, OSA-e, OS BiH.

Iako je malo ublažio retoriku, naročito nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji je u utorak imao sastanak sa Draganom Čovićem, Dodik još uvijek nije spreman na saradnju i deblokadu institucija. Sa priče o nametnutom zakonu o zabrani negiranja genocida fokus je usmjeren na vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem, šumama, rijekama te su učestali napadi na Ustavni sud BiH.

Rok za izmjene Izbornog zakona je kraj ove godine jer nije dobra praksa mijenjati zakon u izbornoj godini.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović najavio je do petka mogućnost postizanja dogovora oko Izbornog zakona, a kako je rekao, razgovor sa Bakirom Izetbegovićem ide u dobrom smjeru.

Izetbegović i Denis Zvizdić kao čelnici Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH uputili su zajedničko pismo na više adresa zvaničnika SAD, EU, Kongresa SAD, EU parlamentaraca, ministrima vanjskih poslova EU o situaciji u BiH, blokadama s molbom da zaustave Milorada Dodika u rušenju institucija i podrivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Unesite komentar