Pandža: Oduševljen sam zalaganjem svih košarkaša

Selektor kadetske (U-17) košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Josip Pandža obavio je prvu selekciju bh. košarkaša koji konkurišu za nastup na svjetskom prvenstvu u Španiji ovog ljeta.

Reprezentacija BiH će od 23. juna do 3. jula kao osvajač kontinentalog prvenstva 2015. godine u Španiji igrati protiv najboljih ekipa svijeta, a nastupit će u grupi D sa selekcijama Francuske, Dominikanske Republike i Južne Koreje.

Pandža je zadovoljan pripremama u Kaknju na kojima je imao priliku vidjeti 25 mladih košarkaša, od kojih će 18 dobiti poziv na drugi pripremni ciklus. Kako je mladi košarkaški strateg izjavio Feni, cilj je u Španiju odvesti tim koji će našu državu predstaviti na najbolji način.

– Ispunili smo ciljeve prvog pripremnog ciklusa. Oduševljen sam zalaganjem i borbom svih kandidata za poziciju u timu. Borili su se za svaku loptu na svakom treningu i utakmici, tako da će mi biti veoma teško nekoga prekrižiti. Međutim, moramo izabrati 12 najboljih, a krenut ćemo s 18 igrača. Radili smo naporno, igrali prijateljke utakmice protiv Travnika i Čelika, tako da sam na kraju zadovoljan kako je sve ispalo – izjavio je Pandža za Fenu.

Dodaje da su svi igrači osim Njegoša Sikiraša u dobrom zdravstvenom stanju.

– Sikiraševa situacija je komplikovana. On pokušava trenirati ali koljeno ga boli. On je pod bolom igrao i evropsko prvenstvo, a to je ostavilo traga. Ja se nadam da će biti s nama, ali ako ne bude mogao igrati niko mu neće zamjeriti. On će donijeti odluku u narednom periodu – objasnio je Pandža.

Pandža prikuplja podatke o protivnicima u grupi na svjetskom prvenstvu, od kojih je upoznat samo sa selekcijom Francuske, koju je BiH savladala na EP-u 2015. godine. Naglasio je da Francuska tada u sastavu nije imala svog najboljeg igrača, ali da njegovi košarkaši nipošto ne smiju potcijeniti ostale protivnike u grupi.

– Mi nemamo ligu mladih u Bosni i Hercegovini i to je naš veliki hendikep u odnosu na ostale zemlje. Zamislite kakve uslove imaju Francuzi. Nama je titula EP-u malo pomutila pamet. Danas svi ulažu u košarku, a ja ću učiti svoje košarkaše da nikoga ne smiju potcjenjivati. Skupljam informacije o Južnoj Koreji i Dominikanskoj Republici, a dok ne saznam nešto više o tim ekipama ne mogu govoriti o očekivanjima – zaključio je Pandža.

Iduće okupljanje reprezentacije BiH bit će ponovo održano u Kaknju 16. maja.

Vezani članci

Leotar odnio bodove sa Koševa

Visokoin.com

Promjene u FK Sarajevo: Kasum odlazi sa mjesta predsjednika

Visokoin.com

Bayern razbio Barcu na Camp Nou, Juve prejak za Ahmedhodžića i Nalića

Visokoin.com

Večeras počinje Liga prvaka, u derbiju kola Barca nakon 17 godina igra bez Messija

Visokoin.com

Đoković se “raspao” u finalu US Opena, zaplakao na terenu, pa i pred novinarima

Visokoin.com

Francisco Croata Barrio uspavao Vasu Bakočevića već u prvoj rundi MMA borbe

VISOKOIN.COM