Papa Benedikt XVI osudio svaku diskriminaciju i založio se za mirovni plan za Siriju

Papa Benedikt XVI. osudio je u nedjelju u uskrsnoj poruci svaku diskriminaciju i progon kršćanskih zajednica u svijetu, a založio se i za mirovni plan za Siriju.

Izmorena izgleda, kako javljaju agencije, 84-godišnji je Papa kraće nego obično držao blagoslov s balkona bazilike sv. Petra, nakon mise na otvorenom pred više od stotinu hiljada ljudi na Trgu sv. Petra, ukrašenom bijelim i žutim cvijećem.

‘Osobito u Siriji, neka završi krvoproliće i neka se odmah krene putem poštovanja, dijaloga i pomirbe, na koju poziva i međunarodna zajednica’, rekao je.

‘Neka uskrsnuli Krist dade nadu Bliskome istoku i omogući svim etničkim, kulturnim i vjerskim grupama u toj regiji da saradnjom unaprijede zajedničko dobro i poštovanje ljudskih prava’, rekao je, a prenosi Reuters.

Pozvao je i na pomoć civilima koji zbog sukoba bježe iz Sirije, najviše u Tursku.

Neka mnoge izbjeglice iz te zemlje kojima treba humanitarna pomoć naiđu na prihvaćanje i solidarnost koja će im olakšati strašne muke, rekao je.

Apelirao je na potrebu stabilnosti u Iraku. Pozvao je i na mir i stabilnost u Maliju, apelirao je na potrebu stabilnosti i razvoja u Iraku, te pozvao Izraelce i Palestince da hrabro iznova prihvate mirovni proces te osudio nedavne divljačke terorističke napade na kršćanske crkve u Nigeriji.

‘Krist je utjeha i nada, osobito kršćanskim zajednicama izloženima diskriminaciji i progonu zbog vjere’, rekao je Papa, javlja AFP.

Nije službeno objašnjeno zašto je njegov govor Urbi et orbi koji drži dvaput na godinu, o Uskrsu i Božiću, bio znatno kraći nego inače, ali Papa koji će 16. aprila navršiti 85 godina u nedjelju se na misi činio umoran.

Na kraju uskrsne poruke Papa je poželio sretan Uskrs na 65 jezika.

(VisokoIN)