Papa Franjo poljubio stopala političkim vođama Južnog Sudana

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Papa Franja je klekao i poljubio stopala rivalskih vođa Južnog Sudana u činu poniznosti da bi ih ohrabrio da ojačaju posustali mirovni proces u toj zemlji.

Na kraju dvodnevnog skupa u Vatikanu za afričke vođe, papa je pozvao predsjednika Južnog Sudana i opozicionog vođu da nastave sa primjenom mirovnog sporazuma uprkos teškoćama.

On je zatim klekao i poljubio noge vođa.

Papa obično održi ritual pranja nogu zatvorenika na Veliki četvrtak, ali nikad nije tako nešto uradio za političke vođe.

“Izražavam svoju iskrenu nadu da će neprijateljstva konačno prestati i da će primirje biti poštovano i političke i etničke podjele prevaziđene i da će biti trajni mir za zajedničko dobro svih građana koji se nadaju početku izgradnje nacije”, rekao je papa u svojoj završnoj izjavi.

Poglavar Rimokatoličke crkve okupio je južnosudanskog predsjednika Salvu Kira i vođu opozicije Rieka Mašara.

Prisutna su bila i tri Kirova potpresjednika. Papa je svima poljubio stopala.

Južnosudanske vođe nisu davale izjave u odgovoru na papin apel za mir.

Južni Sudan je stekao nezavisnost od Sudana 2011, a 2013. zemlja je zapala u građanski rat u kome je poginulo najmanje 400.000 ljudi.

Mirovni sporazum, koji je potpisan u septembru u Kartumu, glavnom gradu susjednog Sudana, prolazi kroz odlaganja, propuštene rokove, borbe se nastavljaju, a ključni dijelovi sporazuma još nisu sprovedeni.TOP VIJESTI

Više vijesti