Papa Franjo sutra započinje trodnevnu posjetu Balkanu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Poglavar rimokatoličke crkve Papa Franjo započet će sutra trodnevnu posjetu Balkanu u okviru koje će posjetiti Bugarsku i Sjevernu Makedoniju. Cilj ove posjete je poboljšanje odnosa s pravoslavnom crkvom u dvjema zemljama u kojima su katolici manjina. Od pape Franje se očekuje da pošalje poruke pomirenja, ali i da istakne pozitivne elemente koje povezuju dvije crkve.

Papa Franjo je uoči dolaska u Bugarsku posebno istaknuo važnost čvrstine vjere još od vremena Svetih Ćirila i Metodija. Moto posjete će biti i naslov enciklike Svetog pape Ivana XXIII “Mir na zemlji”, koji je prije papske dužnosti obavljao dužnost apostolskog nuncija u Bugarskoj.

“Vaša zemlja je domovina svjedoka vjere, još iz vremena kada su sveta braća Ćiril i Metodije posijali sjeme Evanđelja tamo. Zajedno ćemo pokazati našu spremnost da slijedimo Gospodina Isusa na putu bratskog zajedništva među svim kršćanima”, poručio je papa.

Zadatak popravljanja odnosa s bugarskom pravoslavnom crkvom biće priliično težak jer je jedna od najtvrdokornijih u odnosima sa katoličkom crkvom. Ipak, možda se i dese neki pomaci u skladu s riječima metropolita Antonija.

“Želio bih kategorički reći svim ljudima, koji imaju dvojbe, zabrinutost ili iskušenja, ako ih tako možemo nazvati, da bugarska Pravoslavna crkva nema negativnih pogleda na posjetu pape Franje našoj zemlji, kao što se može vidjeti iz naše odluke da učestvujemo u dešavanjima tokom posjete”, kazao je mitropolit bugarske crkve.

“Ovo je veliko zadovoljstvo, veliko duhovno iskustvo, proslava vjere za cijelu zajednicu ovdje u Rakovskom, kao i za cijelu zemlju”, kazala je Elka Staneva, časna sestra.

Posjetu Makedoniji papa Franjo će posvetiti uspomeni na Svetu Majku Terezu koja je rođena u Skoplju. On je uoči posjete poručio kako mu je cilj jačanje prijateljskih i diplomatskih odnosa, ali i kulture susretanja.

“Doći ću među vas da posijem sjeme prijateljstva i suretanja, u spoznaji da je vaša zemlja dobra, i da će moći da ih dočeka i donese plodove. Živeti zajedno nije uvijek lako, to znamo. Ali vredi se boriti se, jer su najljepši mozaici oni koji su najbogatiji bojama”, kazao je papa Franjo.

Građani Makedonije su mnogo optimističniji od vjerskih lidera, posebno onih u pravoslavnoj crkvi s kojima se papa neće susresti zbog raskola između Srpske i makedonske pravoslavne crkve.

“Papa je nesumnjivo lider najveće vjerske zajednice u svijetu. Ova posjeta je od velike važnost za našu zemlju, zato što će dozvoliti Sjevernoj Makedoniji da se predstavi svijetu. Ovo je veliki događaj za našu zemlju pogotovo za Skoplje”, rekao je Zoran Tričkovski, stanovnik Skoplja.

Vatikanski državni sekretar kardinal Pietro Parolin kazao je kako će papa tokom posjete pozivati na solidarnost i djelovanje. On je istakao da papa Franjo nastavlja sa konkretnim gestovima te da svjedoči o važnim pitanjima kao što je pitanje migranata koje će posjetiti i tokom ove posjete.

Više vijesti