Papa Franjo: Svijet je na rubu samoubistva

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Papa Franjo ocijenio je da je klimatsko zagrijavanje dovelo svijet na rub samoubistva i da međunarodna zajednica, okupljena u Parizu na konferenciji o klimatskom zagrijavanju COP21, mora djelovati sada ili nikada.

“Nisam siguran u rezultate COP21, ali mora se djelovati sada ili nikada”, rekao je papa Franjo novinarima u avionu kojim se iz Afrike vraćao u Rim.

Od konferencije u Kyotu 1997. “malo je postignuto i svake godine problemi su sve teži. Nalazimo se na rubu samoubistva”, naglasio je argentinski papa. “Gotovo svi prisutni u Parizu žele nešto učiniti. Vjerujem da će to ostvariti, imaju dobru volju i molim se za to”, rekao je.

Papa Franjo je izuzetno angažiran u borbi protiv klimatskog zagrijavanja kojem je u proljeće posvetio veliku encikliku gdje je naglasio da klimatsko zastranjenje otežava životne uvjete siromašnih, pogoduje zagađenju, prirodnim katastrofama, bolestima, ratovima i migracijama.

Papa se zalaže za jedan oblik smanjenja temperature i za energetsku revoluciju koja bi dovela do potpunog napuštanja fosilnih energija.

On je više puta tražio da COP21 završi obvezujućim sporazumom u kojem bi najbogatije zemlje finansijski i tehnički pomagale najsiromašnijima ispuniti tu ekološku revoluciju.

Svetu Stolicu je na otvorenju konferencije COP21 predstavljao kardinal Pietro Parolin, druga osoba Svete Stolice koji se odvojio od papinog izaslanstva u Africi i otputovao u Pariz.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.