Papa Franjo zabranio belgijskim katolicama eutanaziju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Papa Franjo je naredio katoličkim humanitarnim organizacijama u Belgiji da prestanu nuditi mogućnost eutanazije u svojim psihijatrijskim ustanovama.

U maju je organizacija “Humanitarna braća” saopćila da će ljekarima dozvoliti eutanaziju u 15 svojih psihijatrijskih bolnica u Belgiji. To je jedina država uz Holandiju koja ljekarima legalno dozvoljava ubistvo osoba s mentalnim problemima na njihov zahtjev.

Kako bi ispunili uslove, osobe moraju biti u stanju nepodnošljive patnje i najmanje tri ljekara, uključujući psihijatra, moraju biti konsultovana.

Organizacija je u izjavi napisala kako će eutanazija biti provedena samo u slučaju da ne postoje nikakve mogućnosti alternativnog tretmana i da će takav zahtjev biti razmotren uz najveći oprez.

“Poštujemo slobodu ljekara da obave ili ne obave eutanaziju”, saopćili su i dodali da je takva sloboda dopuštena zakonom.

Iz press službe Vatikana su saopćili kako je papa zatražio od Belgijanaca da prestanu s takvom praksom. Katolička crkva se protivi eutanaziji.

Iz administrativnog centra belgijske humanitarne organizacije u Rimu su u maju saopćili kako je dozvoljavanje eutanazije protiv osnovnih principa Katoličke crkve.

“Ovo je prvi put da katolička organizacija tvrdi kako je eutanazija normalna medicinska praksa koja spada u slobodu izbora medicinskih radnika”, napisao je Rene Stockman, predsjednik organizacije. Dodao je da je takva odluka nelojalna, neprihvatljiva i sramna.

Većina pacijenata koja zatraži eutanaziju u Belgiji boluje od smrtonosnih bolesti poput raka ili degenerativnih oboljenja. Samo tri posto od 4.000 slučajeva eutanazije godišnje se izvede zbog mentalnih problema pacijenata.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.