Papa smijenio svog ličnog ljekara

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Smjena Papinog ličnog ljekara, “arhijatra” Patricija Polisce, profesora kardiologije, izazvala je metež u vatikanskim kuloarima. Jedni gunđaju da je papa “otjerao” još jednoga Racingerovog čovjeka, ali ima ih koji to vide kao početak nove – i za kurijalne birokrate užasne – prakse: da će osoblje na dužnostima u Kuriji ostajati samo jedan mandat od pet godina, izuzetno još jedan, a onda nazad odakle su došli, u svoje dijeceze ili redovničke zajednice.To bi bila zaista kataklizmična promjena: izgubio bi se kontinuitet iskustva, ali i kontinuitet uticaja i protekcija na nivoima nižim od kardinalskih. Govori se da je Papa to već odlučio i da “G8” samo razrađuje modalitete tog potresa.

Papa Franjo je prije dvije godine digao energično glas protiv “lobija” u Vatikanu – pa se promjena o kojoj se šuška povezuje upravo s njegovom odlukom da se nikada više ne omoguće ukorijenjene interesne veze, koje su toliko zla nanijele njegovom prethodniku.

Direktor Ureda za novinstvo Svete Stolice, Federiko Lombardi, upitan o razlozima smjene papinskog “arhijatra”, podsjeća da je on u julu navršio petogodišnji mandat direktora Zdravstvene službe Svete Stolice, da profesor Polisca ostaje na svojim kurijalnim dužnostima, kao perit Kongregacije za kauze svetih, upravo on je utvrdio medicinske elemente čuda na temelju kog je Jovan Pavle II proglašen svetim, da mu ostaje na raspolaganju i stan u Vatikanu. U svakom slučaju, on ostaje i lični ljekar penzionisanog pape Benedikta XVI. Njegov prethodnik “arhijatar” Renato Buconeti ostao na dužnosti 44 godine, kroz pontifikate četvorice papa.

“Arhijatar” je osoba kojoj je povjerena briga za zdravlje poglavara Katoličke crkve, koja određuje kojim pregledima ga treba podvrgnuti, koja mu dnevno mjeri krvni pritisak i lično raspoloženje. Nije svejedno ko je na toj dužnosti. Ali, nije svejedno ni kakva je Zdravstvena služba. Čujemo da je preskupa, da će u Vatikanu ostati samo hitna pomoć i zdravstvena straža, a da će se specijalistički pregledi obavljati u susjednoj Italiji, uglavnom u Univerzitetskoj poliklinici “Agostino Gemelli”, gdje se uostalom liječio i sv. Jovan Pavle II.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.