Pape je uspio što političari neće i ne znaju – obradovati i usrećiti narod

Kolo prije kraja afričkih kvalifikacija naš proslavljeni stručnjak Vahid Halilhodžić odveo je reprezentaciju Alžira u baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Brazilu.

Legenda bh. fudbala prije nekoliko dana vratila se sa sjevera Afrike u svoj dom u francuskom Lilu.

‘U Alžiru je velika euforija, javnost nas već vidi kao učesnike Mundijala. Uporno im ponavljam da nas u oktobru i novembru očekuju najveća iskušenja, dvije utakmice odluke.

Nadam se da smo izvukli pouke iz nastupa na posljednjem Afričkom kupu nacija kada smo iz euforije brzo pali u očaj’ – kaže Vaha za Dnevni avaz.

Prije nekoliko mjeseci činilo se da će meč šestog, posljednjeg kola u grupi između Alžira i Malija odlučivati putnika u baraž. No, ‘Pustinjske lisice’ su to riješile ranije.

‘Ostvarili smo dvije gostujuće pobjede, oni dva remija i tako smo im pobjegli na nedostižnu prednost’ – dodaje selektor Alžira.

Iako daleko od domovine, Vaha prati uspjehe reprezentacije BiH i njegovog prijatelja Safeta Sušića.

‘Po krvnoj vezi moram znati šta rade ‘Zmajevi’. Sretan sam što pokazuju da postoji i neka drugačija Bosna i Hercegovina, jaka i uspješna. Drago mi je što je Pape uspio što političari neće i ne znaju, obradovati i usrećiti narod.

Političari žive na visokoj nozi i ne zanima ih sudbina običnog malog čovjeka, što pokazuje i aktuelna situacija u vezi s usvajanjem državnog zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Bosni i Hercegovini su potrebne progresivne i kohezione snage čija politička misija neće biti prilika za ličnu korist, već prosperitet društva’ – podvlači na kraju Vaha.

(VisokoIN)