Papi Franji sam prenio da je broj katolika u biskupiji sa 528 pao na 200 hiljada

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kardinal Vinko Puljić boravio je prošle sedmice u Vatikanu, gdje se između ostalog susreo i s papom Franjom, a razgovarao je s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, prefektom Kongregacije za kauze svetih kardinalom Angelom Amatom.

Izjavio je kako je susret s Papom doživio ugodno.

– Papa je bio vrlo raspoložen i s velikim zanimanjem je pratio sav moj izvještaj koji sam mu prenio o stanju Katoličke crkve, o situaciji koju mi sada proživljavamo. I zato sam mu zahvalan, posebno sam spomenuo naše razne potrebe te naša očekivanja, posebno očekujemo nekoliko programa; proglašenje blaženim Sluge Božjega Petra Barbarića i svetim blaženoga Alojzija Stepinca. Mislim da je Sveti Otac s jednim vrlo lijepim očinskim sluhom pratio sve što sam mu kazao, jasno da ostaje na njemu i na njegovim suradnicima da na tome rade – kazao je kardinal Puljić za Radio Vatikan, a potom je Papu upoznao sa stanjem u Sarajevu odnosno Vrhbosanskoj nadbiskupiji kojoj je na čelu već 27 godina. Kazao je kako je prije rata imao 528 hiljada katolika i da je ta brojka sada spala ispod 200 000.

– I on je itekako pratio tu moju problematiku koju sam mu prikazao jer sam prije rata, a posebno zabrinjava i novi val odlaska, tako da zapravo, to je ono što sam mu prikazao, u čemu je problematika tih odlazaka, jer ostaje onda upitn, hoće li uspjeti se oduprijeti Katolička crkva tim izazovima i opstati na tim područjima. On je posebno ohrabrio i mene kao Pastira, i nas biskupe, a i svećenike na tom području da s jednom nadom i pouzdanjem se nosimo sa svim tim izazovima koje proživljavamo – zaključio je kardinal Puljić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.