PAUK: Spriječena prodaja droge u vrijednosti preko milion KM!

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici Unkas Arnaut odredio je jednomjesečni pritvor za 12 od 13 osoba koje su uhapšene u srijedu u okviru akcije na području Zeničko-dobojskog kantona.

Sumnja se da su u okviru organizirane grupe vršili nabavku, pakovanje i prodaju opojnih droga na ovom području.

Po prijedlogu tužilaštva, pritvor je određen za Nermina Brkovića i Semira Mujčina iz Zenice, Murisa Lendžera, Elvedina Limu, Armina Cikotića, Nedima Hrbata i Alena Hasanovića iz Visokog, Amira Omerhodžića i Đenana Mamelu iz Breze, Almasa Puščula iz Kaknja, Fahrudina Šogolja iz Zavidovića i Irfana Mehmedovića iz Žepča, dok je odbačen prijedlog za određivanje pritvora za Vedada Puščula.

Svi oni sumnjiče se da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Hronologija policijske akcije Pauk

U posljednjih 10 mjeseci, policijski službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zenica i Kantonalnim sudom Zenica, poduzeli su niz operativno-taktičkih mjera i radnji u cilju dokumentovanja krivičnih djela iz domena zloupotrebe droga, nedozvoljenog držanja oružja, municije i eksploziva, i drugih krivičnih djela. Radilo se o organizovanim grupama koje su na prostoru Zeničko-dobojskog kantona, a i šire, vršile navedena krivična djela. Ove aktivnosti su sprovedene u četiri etape pod zajedničkim nazivom „PAUK“:

U januaru ove godine na području općine Zenica sprovedena je policijska akcija kojom prilikom je izvršeno 9 pretresa stambenih objekata, te tom prilikom pronađeno oko 500 grama opojne droge marihuana, 100 grama opojne droge speed, veća količina municije, novca u iznosu 1.000 KM i 20 mobilnih telefona. Tom prilikom lišeno je slobode 8 lica za koje su postojale osnove sumnje da su počinili krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, koje su počinili u sklopu organizovane grupe. Sva lica su osuđena na zatvorske kazne u ukupnom periodu od preko 25 godina zatvora.

– U martu ove godine na području Zenice i Kaknja sprovedena je policijska akcija u kojoj je izvršeno 7 pretresa stambenih objekata, te pronađeno oko 600 grama opojne droge marihuana. Lišeno je slobode 5 lica protiv kojih je Kantonalnom tužilaštvu Zenica dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, koje su počinili u sklopu organizovane grupe. Dva lica su presuđena na zatvorske kazne od 1,5 godinu, a za ostale je u toku sudsko procesuiranje.

– U martu ove godine na području Zenice i Zavidovića sprovedena je policijska akcija kojom prilikom su izvršena 4 pretresa, lišena slobode 4 lica, pronađeno oko 700 grama opojne droge marihuana i oko 100 grama opojne droge speed. Trenutno je u toku sudsko procesuiranje istih.

– U maju ove godine policijski službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su u Zenici, na području mjesta Hece, pronašli i oduzeli 454 stabljike indijske konoplje. Ovom aktivnošću spriječena je prodaja ove droge na crnom tržištu u vrijednosti od oko 150.000 KM.

Tokom juna i jula ove godine, policijski službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) sproveli niz operativno-taktičkih mjera koje su rezultirale da je na području Zeničko-dobojskog, Sarajevskog i Srednjobosanskog kantona lišeno slobode 12 lica, izvršeno 10 pretresa i na taj način razbijene 2 organizovane grupe, te je tom prilikom pronađeno ukupno 20 kg opojne droge speed, 100 ručnih bombi, 94 protivpješadijske mine, 43 tromblona, 20 kumulativnih granata, 21 pakovanje eksploziva po 330 grama, 2 zolje, 2 automatske puške, 1000 komada municije raznih kalibara, te određena količina mobitela i novca. Protiv svih lica je određena mjera pritvora, te je u toku sudsko procesuiranje istih.

Od oktobra 2011. godine, kontinuirano se radilo na prikupljanju operativnih saznanja, obavještenja i informacija o jednoj većoj organizovanoj grupi na području Zeničko-dobojskog, Sarajevskog i Srednjobosanskog kantona, koja se bavila krivičnim djelima iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, te drugih krivičnih djela. Nakon kompletiranja i dokumentovanja ovih krivičnih aktivnosti, dana 22.08.2012. godine, izvršeni su pretresi stambenih objekata na 41 lokaciji i tom prilikom lišeno je slobode ukupno 39 lica. U realizaciji ove operativne akcije učestvovao je veliki broj policijskih službenika. U sklopu ovih aktivnosti bile su angažovane i jedinice za podršku iz MUP-ova Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog i Sarajevskog kantona, te detašmani F MUP-a Zenica i Travnik. Izvršenim pretresima pronađeno je 1120 grama droge marihuana, 765 grama opojne droge speed, 8 vaga, jedna puška, 4 pištolja, jedna ručna bomba, 4 laptopa koja potiču iz krivičnog djela krađe, 1 vozilo koje se može dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela, novca u iznosu od 4.480 KM, oko 4 kg zlatnog nakita, 4 računara, 4 foto-aparata, 42 mobilna telefona, 59 telefonskih kartica i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela. Od strane MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Kantonalnom tužilaštvu Zenica dostavljen je Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i tom prilikom je prijavljeno 31 lice za krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, koje su počinili kao organizovana grupa. Nakon kriminalističke obrade i obavljenih razgovora u Kantonalnom tužilaštvu Zenica, isto je protiv 13 lica predložilo a kantonalni sudija za prethodni postupak za 12 lica je odredio mjeru pritvora.

Zbirni pregled rezultata po ovim akcijama

Izvršenih pretresa stambenih objekata: 59,
Lišeno slobode: 56 lica,
Od strane Kantonalnog suda Zenica određena mjera pritvora protiv: 18 lica,
Pronađeno opojne droge marihuana: 2920 grama,
Pronađeno indijske konoplje: 750 komada stabljika,
Pronađeno opojne droge speed: 965 grama,
Pronađeno opojne droge speed (u saradnji sa SIPA-om): 20 kg,
Vaga za precizno mjerenje: 12 komada,
Novac koji se može dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela: 5.480 KM,
Zlatni nakit koji se može dovesti sa izvršenjem krivičnih djela: 4 kg,
Jedno vozilo koje se može dovesti sa izvršenjem krivičnog djela,
Mobilnih telefona i SIM kartica: 72 komada,
101 ručna bomba, 94 protivpješadijske mine, 43 tromblona, 20 kumulativnih granata, 21
pakovanje eksploziva po 330 grama, 2 zolje, 1000 komada municije raznih kalibara, 3
puške, 4 pištolja,
Veća količina računara, foto-aparata i druge elektronske opreme.

– Ovim aktivnostima policijskih službenika ovog Ministarstva (kako samostalno tako i u saradnji sa drugim policijskim agencijama) i Kantonalnog tužilaštva Zenica, spriječeno je da se gore navedena narkotička sredstva (u vrijednosti od preko milion maraka) nađu na crnom tržištu Federacije BiH i šire. Napominjemo da gore navedene aktivnosti nije bilo moguće realizovati bez pomoći i saradnje građana, te se istima ovom prilikom zahvaljujemo. Ove aktivnosti se i dalje nastavljaju – saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Dio atmosfere iz policijske akcije pogledajte u fotogaleriji.

[mudslide:picasa,0,visokoin,5780281984585957457]

(FENA)