Penzije tek 5. ili 6. januara: I opet sirotinjska novogodišnja trpeza

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sudeći prema dosadašnjem prilivu sredstava, isplata penzija prije Nove godine za 388.147 korisnika u Federaciji BiH neće biti moguća.

Amel Lizde, portparol Federalnog zavoda PIO/MIO, potvrdio je za Avaz da će decembarske penzije biti isplaćene tek 5. ili 6. januara. Novu godinu tako će u tmurnoj atmosferi, koja je sve samo ne praznična, dočekati čak 174.590 penzionera u Federaciji BiH koji primaju najnižu penziju od 310,73 marke.

Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza penzionera FBiH, kazao je da penzioneri praznike većinom slave u kući, uz “bijednu trpezu”.

“Mi blagdane ne možemo obilježiti kao ostali građani, posebno ako oni padaju pri kraju mjeseca, kao što je to slučaj za Novu godinu. Najveći broj penzionera sebi ne može priuštiti putovanje, večeru u restoranu, ili da se malo bolje pripremi za Novu godinu.

Većina nas i ne prati više je li praznik ili ne, nama je svaki dan isti, puko preživljavanje. Ako neko od penzionera i bude slavio Novu godinu, onda će to većinom biti skromne trpeze. Penzije ćemo pokušati razvući do 5. januara, ali, ako bi duže kasnile, onda bi to za nas bila katastrofa”, kaže Rapa.

Penzioneri s kojima smo razgovarali razočarani su što njihova primanja barem za decembar neće biti isplaćena krajem mjeseca. “Praznična trpeza u mojoj kući bit će onoliko bogata koliko mi to džep dozvoli. Nemam baš novca za rasipanje, kaiš sam stegnula ima pet godina. Na stolu će mi se naći malo suhog mesa, hljeb… ma, prava sirotinjska trpeza”, kaže penzionerka Mejra Adilović.

(VisokoIN)TOP VIJESTI

Više vijesti