Penzionerima s 414,30 KM i nižim penzijama jeftinija struja

Odlukom Vlade FBiH od 1. marta ove godine pravo na subvenciju za električnu energiju imat će penzioneri koji primaju zajamčenu penziju (414,30 KM) i penziju do iznosa zajamčene, koje je u tekućem mjesecu isplatio Zavod PIO/MIO Federacije BiH, a čija mjesečna potrošnja ne prelazi 268 kilovatsati, što je prema podacima Elektroprivrede BiH prosječna potrošnja domaćinstava koje snabdijeva JP EPBiH.

Odlukom Vlade FBIH o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciju energetske efikasnosti, pravo na subvenciju i dalje će imati korisnici stalne novčane pomoći u službama, odnosno centrima za socijalni rad u Federaciji BiH, a čija mjesečna potrošnja također ne prelazi 268 kilovatsati.

Iznos subvencije je utvrđen u zavisnosti od utrošene električne energije u obračunskom periodu, a maksimalan iznos je 5,5 KM mjesečno.

Pravo na subvenciju kupac može ostvariti samo za jedno mjerno mjesto i to kupac na koga se vodi račun za električnu energiju.

Kako bi se izbjeglo da korisnici sami prikupljaju potrebnu dokumentaciju, procedura za utvrđivanje prava na subvenciju je maksimalno pojednostavljena.

Federalni Zavod PIO/MIO i Federalno ministarsvo rada i socijalne politike, Elektroprivredi BiH svaki mjesec dostavljaju ažurne spiskove penzionera, odnosno korisnika stalne novčane pomoći, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.

(VisokoIN.com/Fena)