Pet načina kako zaštiti mobitel od krađe

Vrijednost ukradenih mobitela u svijetu mjeri se u milionima eura, a svaki vlasnik smartphonea potencijalna je meta za lopove. Pročitajte pet jednostavnih načina kako zaštiti krađu uređaja.

1. Nemojte pokazivati mobitel u javnosti

Pokušajte ne ostavljati mobitel na stolovima u kafiću, restoranu ili bilo kojem drugom mjestu u javnosti. Lopovi će iskoristiti trenutak nepažnje kako bi vam ukrali mobitel. Ukoliko se vozite gradskim saobraćajem pokušajte mobitel ne vaditi iz džepa ili torbe, jer će u protivnom potencijalni lopov pokušati otuđiti mobitel i pobjeći.

2. Jedinstveni broj mobitela

Dvije od tri osobe koje prijave krađu mobitel ne znaju jedinstveni broj svog mobitela koji se može koristiti za identifikaciju i praćenje uređaja. Ukoliko policija pronađe lopova, identifikacijski broj će pomoći da otkrijete da li se radi o vašem mobitelu. Za Android uređaje on se nalazi unutar odjeljka za bateriju, dok je na Iphoneu on na zadnjoj strani uređaja. Također, možete tipkati *#06# i jedinstveni broj uređaja će se pojaviti na zaslonu. On koristi kako bi mogli blokirati mobitel ukoliko bude ukraden.

3. Koristite “sigurna mjesta za sve podatke”

Brojevi, fotografije, video zapisi, dokumenti i mnogo toga se može spremiti na zaštićenim mjestima kao što su ICloud, Google Drive ili Microsoft OneDrive. Kada se uspostavi veza smartphonei nude mogućnost da se svi podaci s uređaja spase na sistem za pohranu podataka. Ukoliko redovno ažurirate svoje podatke, u slučaju gubitka mobitela, vaši podaci neće biti zauvijek izgubljeni.

4. Aplikacija za praćenje uređaja

Postoje stotine aplikacija koje nude mogućnost praćenja mobitela. Ukoliko izgubite smartphone, a već imate instaliranu aplikaciju za praćenje uređaja, pomoću GPS-a moći ćete vidjeti posljednju lokaciju gdje se nalazio mobitel.

5. Koristite “hands free”

Pomoću “hands free” slušalica manje ćete držati mobitel u rukama na javnim mjestima, što će smanjiti rizik da budete meta kradljivaca. Mobitel spremite u džep i budite oprezni na javnim mjestima.