Pet odgovora na pitanje koje vas muči: Da li ste hipster?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Da li ste primijetili da se u posljednje vrijeme ponašate čudno, i da gubite interes za stvari koje su vas nekada zanimale?

Gubite volju za bilo čim što se smatra popularnim, počevši od muzike, hrane, stila, ali i dalje gajite veliku ljubav prema društvenim mrežama poput Instagrama, te pazite svoj iPhone ili Samsung sa zlatnim oklopom kao “oči u glavi”, možda su samo neke od naznaka da doživljate transformaciju koja je broj jedan u svijetu.

Iako ne postoji opća i društveno prihvaćena definicija hisptera ili “hipsteraja”, tu riječ će te čuti bar jednom do deset puta dnevno. Nećete imati objašnjenje, ali će te imati svoj stav o hipsteru ili svemu što je hipstersko.

Plan je sljedeći: Prođite kroz listu koju donosimo u nastavku i pokušajte shvatiti da li imate “simptome” koji podsjećaju na hipstere, i pogledajte sebe u ogledalo i priznajte svoj novi životni stil sami sebi.

1. Jedete hranu za koju većina ljudi nije ni čula

Nekada ste ujutro mogli pojesti čokoladu, hamburger, topli sendvič, tjesteninu ili jednostavno miješati sve što se nalazi u frižideru. Sada, pazite da je ono što jedete bez šećera, bez glutena, organski uzgojeno, ručno ubrano i spremljeno na poseban način.

2. Puštate brkove i bradu

Kosu ste izbrijali sa strane, ili se trudite vratiti frizuru koju je nosio Elvis Presley, a brkovi ili brada koju nosite vam možda ne pristaju, i ne interesuje vas što izgleadte kao stereotipizirani prestupnik, dokaz je broj dva da poprimate izgled hipstera.

3. Izgledate zapušteno

Nije vas briga što vam je odjeća napravljena od prirodnih recikliranih materijala i kupljena je u second hand radnjama. Možda vas ni ne interesuje što gumene čizme sa kariranim motivima se nikako se slažu sa cvijetnim sakoom od samta ili lana. Šnala za kosu i brada bez ikavog smisla uz to su dokaz broj tri.

4. Izgledate kao Johnny Depp na dan pranja rublja

Prljave i izlizane farmerice, cipele ste našli na tavanu kuće i “cool su”, majica koju nosite nekome može izazvati halucinacije u kombinaciji sa već opisanom frizurom i licem su četvrti stadij postanka ultimativnog hipstera iz priručnika.

5. Nesposobni ste da izrazite radost

Jednostavno je ne osjećate. I kada je osjećate, nije vam to drago. Shvatate da volite filmove Stevena Spielberga, ali to ne želite reći u javnosti. Otvoreno podržavate indijski eksperimentalni film iz pedesetih, francuska noir ostvarenja, knjige za koje nikad niko nije čuo (ili slične stvari), kao i za bendove su možda posljednji stadij nečega što znači nova stranica u vašem životu.

Hipsteri nisu samo “oni što nose šal i zimsku kapu u augustu”, te ih je nemoguće vidjeti u javnosti bez šešira i naočala, nego taj pojam iz dana u dan postaje sve kompleksniji i zastupljeniji.

Teoretski, taj izraz znači sve ono što se ne uklapa u standardne obrise javnosti i javnog života, čije granice se testiraju iz dana u dan, i guraju sve više i više.

Bili hipster ili ne, društvo je tako da će vam sigurno dati ime i svrstati vas u neku grupu, kako bi vam umanjili ličnost i osjećaj samosvjesnosti. Ta samosvjesnost može varirati iz sezone u sezonu, ali sve su prilike da “jedom hipster, uvijek hipster” će postati krilatica koja će bar na internatu živjeti još dugo.TOP VIJESTI

Više vijesti