Petritsch o podjeli Kosova: Da se slično ne ponovi u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Austrijski diplomata Wolfgang Petritsch, nekadašnji Specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, smatra da, kako bi se riješio kosovski problem, grubo pojašnjeno, treba pristati i na mijenjanje granica.

Ovaj diplomata u razgovoru za Blic nije upotrebio nijedan od termina u opticaju – ni podjelu ni razgraničenje.

Kako piše Blic, on koristi terminologiju “administrativna kozmetička korekcija”.

“Ako do toga uopšte dođe, riječ je o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice”, kazao je Petritsch.

Prema njegovim riječima, “kozmetička korekcija” kroz nekoliko sela neće imati negativan domino efekat na ostale države u regionu i zbog toga nema bojazni od prelivanja sukoba.

Kako bi se eventualno spriječilo da i ostali krenu u prekrajanje granica, diplomata predlaže da se pod pokroviteljstvom EU, UN i OEBS potpiše svečana Deklaracija kako – “niko drugi – ni u BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Albaniji ne bi dobio pravo da iznese slične dogovore”.

“Radilo bi se, ako uopšte dođe do toga, o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice. Neće mijenjati etničku strukturu bilo koje države, te stoga neće biti mjesta negativnim efektima. U pitanju je ‘novi realizam’ Balkana… Stoga, podržimo dogovor na liniji Tači-Vučić. Bolno sam svjestan, to je razočaranje za nas stare ‘balkanske ruke’. Ali hej, vremena se mijenjaju”, napisao je prvobitno Petritsch kao odgovor na članak američkog političkog analitičara Daniela Serwera koji se usprotivio podjeli, navodeći da bi takav potez doveo do niza negativnih efekata.

Petritsch je, objašnjavajući svoje stavove, rekao da “vjeruje da je krajnje vrijeme da se finalizuje međusobno prihvatljivo rješenje, posebno kako bi se podržali etnički Srbi na Kosovu, sa obje strane Ibra”.

“Čak i nakon manjih korekcija Kosovo bi, kao i Srbija, ostale multietničke države sa jednakim pravima i odgovornostima. Dugo sam se zalagao kao stvar principa za prihvatanje svih postojećih granica, i dalje se zalažem. Ali, u rijetkim prilikama treba razmisliti dva puta”, rekao je nekadašnji austrijski ambasador u Beogradu.

Više vijesti