Piletina iz BiH spremna za EU – kočnica u Briselu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Proizvođači pilećeg mesa iz BiH, uprkos obećanjima domaćih vlasti, još nisu dobili zeleno svjetlo za plasman na evropsko tržište, a neizvjesno je da li će i kada dobiti potrebne dozvole.

Inspektori Direkcije za zdravlje i hranu, reviziju i analizu Evropske komisije kontrolisali su od 26. septembra do 6. oktobra 2017. godine sektor peradarstva u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je 9. oktobra da očekuje da će zvanični izvještaj Evropske komisije stići za tri sedmice i da će time četiri domaće kompanije dobiti dozvolu za izvoz mesa peradi na evropsko tržište.

U nadležnim institucijama ističu da taj izvještaj još nije stigao i da ne znaju ni kada će doći. Inspektori EU kontrolisali su četiri kandidovana preduzeća koja imaju kapacitet za izvoz – „Madi”, „Ovako”, „Brovis” i „Agreks”.

U ovim kompanijama koje se spremaju za izvoz, ističu da je već izvjesno da i u slučaju kada bi odmah dobili dozvolu sa isporukom mesa na evropsko tržište ne bi mogli početi prije iduće godine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.