Pitanje nargila barova i u državnom Parlamentu: Kako riješiti problem, a da svi budu zadovoljni?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zastupnica Nermina Kapetanović je na jednoj od posljednjih sjednica Zastupničkog doma državnog Parlamenta postavila pitanje šta se čini u državi kako bi se ograničila upotreba nargila na javnim mjestima.

U obrazloženju pitanja je navela podatke o štetnosti pušenja nargila, navodeći rezultate pojedinih istraživanja koji kažu da jedna doza duhana na nargili ima istu štetnost kao i ispušenih 100 cigareta.

Prema raličitim istraživanjima štetnost nargile je višestruka. Osim što duhanski dim škodi plućima, slatki voćni okusi kod korisnika stvaraju osjećaj neškodljivosti, što doprinosi bržem stvaranju ovisnosti. Osim toga, sama nargila, odnsono cijevi kroz koje se uvlači duhanski dim mogu biti izvor zaraze, jer je upitno koliko vlasnici nargila barova zaista dezinfikuju cijelu “aparaturu” između dva korištenja.

Ono što je previdjela zastupnica Kapetanović jesu famozne nadležnosti. Kao da je zaboravila da o zdravlju građana BiH ne brine država, nego entiteti. Država nema ništa sa brigom o zdravlju njenih stavnika, jer je to u izvornoj nadležnosti entita.

A entiteti se već bave tim pitanjem. U FBiH je usvajanje novog zakona o zabrani korištenja duhana i duhanskih prerađevina na javnim mjestima već u proceduri u Parlamentu FBiH. Za sada je prošao prvi krug usvajanja u oba doma i trenutno je u toku tromjesečna javna rasprava o predloženim rješenjima. Ovim prijedlogom nargile se tretiraju jednako kao i cigarete, odnosno predviđena je potpuna zabrana korištenja nargile na svim javnim mjestima, uključujući i ugostitetljske objekte.

Još dok je tekst zakona bio u Vladi FBiH pobunili su se vlasnici nargila barova, prvo u Sarajevu, a zatim i u ostalim dijelovima entiteta. Tvrde da će, ako ovakav zakon bude usvojen, morati zatvoriti svoje ugostiteljske objekte. Pri tom pokušavaju cijelu priču okrenuti na “socijalu”. Tvrde kako će, ako se budu zatvarali nargila barovi, nekoliko stotina ljudi, ostati na ulici bez posla.

U RS-u se već neko vrijeme govori o usvajanju novog zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima sa rješenjima koja će biti dosta slična onima koja su predložena u FBiH. Međutim, za sada se od najava nije dalje odmaklo. U Brčko distriktu se čak i ne govori o nekom zakonu koji bi se dotakao korištenja nargila na javnim mjestima.

Zbog ovakve situacije nije isključeno da, recimo, vlasnici nargila barova iz Sarajeva počnu otvarati lokale po Palama, Lukavici, odnsono po Istočnom Sarajevu. Na isti način mogao bi porasti broj nargila barova po Bijeljini, Prijedoru, Doboju…

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.