Po hitnom postupku usvojen prijedlog zakona o državljanstvu FBiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predstavnički dom Federacije BiH /FBiH/ danas je po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o državljanstvu FBiH, kojim se usaglašava sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, koji je na snazi od 2013. godine.

Trenutno su drugačiji uslovi za sticanje državljanstva BiH u odnosu na važeći propis u FBiH.

“Iz tog razloga Prijedlog zakona o državljanstvu FBiH u svim bitnim pitanjima utvrđuje rješenja iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, s određenim manjim prilagođavanjima organizaciji vlasti FBiH”, izjavio je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

On je dodao da je prijedlog zakona usaglašen i sa Evropskom konvencijom o državljanstvu, koju je BiH ratifikovala 2008. godine, čime su eliminisani slučajevi nastanka apatridije u zakonodavstvu FBiH.

Bez donošenja Zakona o državljanstvu FBiH, usaglašenog sa zakonom na nivou BiH, ne bi postojala mogućnost da federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ pristupi rješavanju zahtjeva za istovremeno sticanje državljanstva BiH i FBiH.

Da bi u cijelosti bio usvojen Prijedlog zakona o državljanstvu u FBiH treba ga podržati i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je danas izmjene Zakona o pomilovanju, nakon što je to ranije učinio i Dom naroda.

Ministar pravde FBiH Mato Jozić rekao je da je donošenjem izmjena ovog zakona omogućeno sprovođenje presude Ustavnog suda FBiH iz oktobra 2013. godine, kojom je utvrđeno da dio zakonskog teksta nije saglasan Ustavu FBiH.

Prema njegovim riječima, izmjene se odnose na nadležnost predsjednika FBiH da za određena krivična djela utvrđena federalnim zakonom osuđenicima može dati pomilovanje, te na davanje pomilovanja licima koja su ga već bila dobila po ranije izrečenoj kazni.

Poslanici nisu podržali amandman poslanika SDP-a Damira Mašića kojim bi osuđeni za još četiri krivična djela bili izuzeti od mogućnosti pomilovanja, a to su osuđeni za pedofiliju, silovanje, terorizam i promet drogama.

Više vijesti