Po sedmi put odbijen zahtjev za puštanje Lennonovog ubice

Vlasti u Njujorku odbile su po sedmi put zahtjev za uslovno puštanje na slobodu Marka Davida Chapmana koji je ubio muzičara Johna Lennona 1980. godine.

On je 1981. godine osuđen na doživotnu robiju, s tim da poslije 20 godina zatvora ima pravo da ulaže zahtjev za pomilovanje, što je učinio već šest puta.

Chapman je 8. decembra 1980. godine u 22.50 sati po lokalnom vremenu pucao u Johna Lennona, bivšeg člana “Beatlesa”, koji se, sa suprugom Joko Ono, nalazio ispred zgrade u kojoj je stanovao.

Lennon je umro u bolnici u 23.15 sata, podsjeća BBC.

Chapman, koji sada ima 57 godina, izjasnio se tada da je kriv za ubistvo. On ima pravo da za dvije godine opet traži uslovno puštanje.

Sudski odbor saopštio je da bi oslobađanje Chapmana trivijalizovalo ubistvo Lennona.

“Uprkos vašim pozitivnim naporima u zatvoru vaše oslobađanje sada potkopalo bi u velikoj mjeri poštovanje zakona”, saopštio je Odbor za uslovno puštanje države Njujork.

Chapman, bivši stražar, nedavno je premješten u maksimalno obezbjeđen zatvor Vende u državi Njujork.

Od 2000. godine Chapman svake dvije godine izlazi pred odbor za uslovnu kaznu, ali je do sada svaki put bio odbijen.

Njegovo posljednje saslušanje bilo je 2010. godine, kada je odbor u pisanoj formi saopštio da ga neće pustiti iz zatvora, jer je pokazao”nepoštovanje prema normama našeg društva i svetosti ljudskog života”.

(VisokoIN)