Počela isplata dijela podsticaja poljoprivrednicima

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović potvrdio je da je počela isplata podsticaja poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH, koji neće moći da budu isplaćeni za svih šest mjeseci.

“Krenuli smo sa isplatama. Dio ćemo isplatiti do kraja ove sedmice, a ostatak tokom sljedećeg mjeseca”, rekao je Lijanović.

Na ovaj način federalna Vlada počela je ispunjavati zahtjeve poljoprivrednika koji su tražili da podsticaji za prvu polovinu 2012. godine budu isplaćeni do 20. avgusta.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača FBiH Avdo Muslimović potvrdio je za “Oslobođenje” da je isplata podsticaja počela u pojedinim kantonima mljekarima i proizvođačima povrća.

On je istakao da vlasti moraju ispuniti i ostale zahtjeve poljoprivrednika kako se ne bi suočili sa protestima i blokadama saobraćajnica u septembru.

Poljoprivrednici bi danas trebalo Parlamentu FBiH uputiti zahtjev za prisustvo sjednici kako bi uticali na to da se relabalansom budžeta FBiH iznos za podsticaj u ovoj godini ne smanji za 10 miliona KM, kako je ranije predviđeno, te da se napravi plan za sanaciju šteta u poljoprivredi prouzrokovanih prirodnim nepogodama.

(VisokoIN/Srna)