Počela ovjera političkih subjekata za lokalne izbore

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, pristupila ovjeri političkih partija i nezavisnih kandidata za učešće na lokalnim izborima zakazanim za 7. oktobar 2012.

Od ukupno 87 prijava za ovjeru političkih partija CIKBiH danas je ovjerio 78 političkih partija za izborne jedinice i za organe vlasti za koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete.

Od ukupno 338 prijava za ovjeru nezavisnih kandidata (od kojih 48 prijava nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, tri prijave udruženja koja su kandidirala tri kandidata i pet prijavljenih kandidata uime grupe građana), CIKBiH danas je ovjerio 186 nezavisnih kandidata i 53 nezavisna kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Odbijena je ovjera političke partije Bosanska demokratska stranka jer ima izrečenu administrativnu mjeru iz 2011. kojom joj se zabranjuje učešće na narednim izborima.

Svim političkim subjektima koji danas nisu ovjereni ili nisu ovjereni u svim izbornim jedinicama za koje su podnijeli prijavu CIKBiH dostavit će obavještenja da u skladu s Izbornim zakonom BiH imaju rok od dva dana, od dana prijema obavijesti, da otklone nepravilnosti prijave.

Nepravilnosti se uglavnom odnose na nedovoljan broj validnih potpisa podrške i nedostatak dokaza o uplaćenoj taksi.

Rok za otklanjanje nedostataka ističe 4. juna u 16 sati uz napomenu da se dokumentacija dostavl?a lično u sjedište CIK-a BiH u ulici Danijela Ozme 7.

Sve odluke i obavještenja koja se odnose na ovjeru političkih subjekata danas će biti dostupna na internet stranici CIKBiH (www.izbori.ba), saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.