Počela vanredna sjednica Doma naroda

Počela je vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za čiji dnevni red su predložene odluke o zaduženju kod međunarodnih kreditora za projekte vodosnabdijevanja u Sarajevu i Gradačcu, kao i za izgradnju regionalnog vodovoda “Plava voda“.

Sve tri odluke odobrio je Predstavnički dom također na vanrednoj sjednici 30. oktobra, pa će postati operativne ukoliko to danas učini i Dom naroda.

Iznos zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekt vodovoda u Sarajevu je 25 miliona eura. Novac je planiran za rekonstrukciju prioritetnih komponenti vodovodnog sistema radi smanjenja gubitaka vode i poboljšanja ukupne efikasnosti vodovodnog sistema. Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, uz tvrdnju da je rekonstrukcija vodovodne mreže bila i ostala prioritet njegove vlade, ranije je izjavio da bi se ovaj kredit EBRD-a realizirao u tri tranše.

Predviđeno zaduženje kod EBRD-a za realizaciju Projekta vodosnabdijevanja Gradačac je šest miliona eura, a za izgradnju regionalnog vodovoda “Plava voda” 11 miliona eura.

Osim ovih odluka, u najavljenom dnevnom redu sjednice Doma naroda je zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Tekst ove materije bio je u parlamentarnoj proceduri više puta, a u raspravi je uvijek najdiskutabilnije bilo pitanje da li propisati (ili ne) da transplantacija organa od umrle osobe (radi medicinskog liječenje ili spašavanja života druge osobe) dolazi u obzir samo ako donor za života pismeno izrazi saglasnost s tim.

U aktuelnom slučaju, iz Federalne vlade predložene su izmjene važećeg zakona prema kojima je dozvoljeno uzimati organe i tkiva umrle osobe “pod uvjetom da se darovalac za života nije protivio u pismenom obliku“.

Punoljetna osoba sposobna za rasuđivanje može za života ostaviti pisanu izjavu da ne želi darivati organe i tkiva poslije smrti. Tu izjavu, ako želi, može opozvati u svakom trenutku, navodi se u prijedlogu.

Delegati Doma naroda trebalo bi na današnjoj sjednici da razmotre još nekoliko zakona od kojih su većina u nacrtu. To su zakoni o koncesijama, o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.

Osim zakona o transplantaciji, jedino su u formi konačnog prijedloga predložene izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom u Federaciji BiH.