Počele pripreme za kolektivnu dženazu 510 identifikovanih žrtava genocida

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, danas je usvojen konačan program koji podrazumijeva organizaciju niza prigodnih programa širom Bosne i Hercegovine.

Odlučeno je da zvaničnih obraćanja u Memorijalnom centru Potočari neće biti, a neće biti ni zabrane dolaska pojedinim zvaničnicima međunarodne zajednice.

„Došli smo do zaključka koji će važiti za ovu godinu, a to je da ipak, naše dostojanstvo ne može ići ispod tog nivoa da zabranimo nekom ili da kažemo nekom da nije dobrodošao da oda poštu našim žrtvama, dobrodošao je svako ko dođe“, izjavio je Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora.

Na sjednici Organizacionog odbora naglašeno je da će se organizovati prigodni sadržaji širom Bosne i Hercegovine, a najveće interesovanje vlada za Marš mira koji će trajati od 8. do 10 jula jer se očekuje da će na put od Nezuka do Potočara krenuti oko sedam hiljada učesnika.

Pripreme za klanjanje zajedniče dženaze 11. jula u Memorijalnom centru teku po planu . Ovih dana počet će kopanje mezara.
„Sa današnjim danom za ukop 11. jula spremno je 510 identifikovanih osoba koje će biti pokopane ovdje u Memorijalnom kompleksu. Kopanja mezara počet će 30. juna“, rekao je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra.

U komemorativnom dijelu gosti će položiti vijence i odati poštu ubijenim Bošnjacima, a u vjerskom dijelu govorit će Šnajer, vrhovni rabin američke jevrejske zajednice, jordanski princ Hasan Talal i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa efendija Cerić.

Ćamil Duraković je istakao da će budžet za sve programe iznositi oko 700.000 KM, a da će većinu troškova snositi Federalna vlada, dok će iz budžeta Općine Srebrenice biti izdvojeno oko 200.000 KM.

On je dodao da ima i pojedinačnih jednokratnih donacija u manjim iznosima.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.