Počele pripreme za novi aranžman s MMF-om

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine sa današnje sjednice u Sarajevu zadužilo je sve nivoe vlasti u BiH da do kraja sedmice dostave pisane primjedbe na elemente Pisma namjere kako bi se ono usaglasilo sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), javlja Anadolu Agency.

Na sjednici Fiskalnog vijeća BiH kojom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara BiH i predsjedavajući Fiskalnog vijeća Denis Zvizdić, razmatrani su elementi Pisma namjere u vezi sa novim stand by aranžmanom BiH sa MMF-om.

Sjednici je prisustvovala i delegacija MMF-a predvođena šefom Misije za BiH Nadeemom Illahijem, kao i rezidentni predstavnik MMF-a u Francisco Parodi.

Illahi je rekao da je MMF otvoren za pregovore sa BiH i naglasio da je preduslov za daljne pregovore postojanje nacrta budžeta države BiH i entiteta za 2016. godinu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je upoznao predstavnike MMF-a da je Prijedlog nacrta zakona o budžetu BiH za 2016. pripremljen, a primjerak tog dokumenta je uručen predstavnicima MMF-a.

Premijer FBiH Fadil Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević istaknuli su da je pozicija FBiH fokusirana na podršku privrednicima i ekonomskom razvoju i da se o tome treba voditi računa kod svih mjera predloženih u Pismu namjere. Dodali su da je kroz predložene mjere potrebno poticati reinvestiranje kako bi se povećala potrošnja i jačala tržišna konkurentnost privrednih subjekata.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija je naglasio da najbrži put za usaglašavanje sadržaja Pisma namjere da se ono usaglasi sa sadržajem već usvojene Reformske agende i njenim postojećim Akcionim planom.

(Vijesti.ba / AA)

– See more at: http://vijesti.ba/clanak/285102/pocele-pripreme-za-novi-aranzman-s-mmf-om#sthash.AzfWLycF.dpuf

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.