Počeli radovi na uređenju sobe za saslušanje maloljetnika/ica u Policijskoj stanici u Visokom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Inicijativa koja je pokrenuta od strane Grupe za zaštitu djece na području općine Visoko, a nosilac Udruženje „Damar omladine“ u suradnji sa World Vision, ured u Zenici jeste Inicijativa pod nazivom „Šareni kutak“ i u fazi je implementacije gdje se planira završetak iste krajem ovog mjeseca.

Cilj inicijative jeste opremanje „child friendly“ prostorije za saslušanje djece-žrtve nasilja i djece – delikvenata u PS Visoko.

Inicijativa je pokrenuta zbog problema traumatiziranja djece žrtava nasilja prilikom ispitivanja u neuslovnim prostorijama PU Visoko. Djeca – žrtve nasilja su izložena traumi prilikom uzimanja izjava i/ili ispitivanja koje se obavlja u neuslovnim policijskim prostorijama. Djeca su prisiljena ponovo preživljavati traumu i to dodatno utiče na njihovo mentalno zdravlje. Također suočavaju se sa stresom što svakako rezultira novom traumom. Dodatno, djeca su nakon ovakvih ispitivanja prisiljena davati izjave i na sudovima što dodatno utiče na produbljavanje njihovih trauma. Zbog toga se mnoga djeca odlučuju da ne daju iskaze čime oslobađaju počinioce nasilja.

Opremanjem „Child friendly“ prostorije u PS Visoko će moći dati izjavu u prostoru koji je prilagođen djeci i njihovim potrebama i ugodniji za njihov boravak što samim tim neće uticati na dodatno traumatiziranje, a osim toga izjave djece bi mogle biti snimljene i korištene na sudu bez ponovnog ispitivanja djece.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.