Počelo ispumpavanje vode iz akumulacije u dolini rijeke Ribnice kod Kaknja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U subotu, 4. marta, u večernjim satima počelo je ispumpavanje vode iz akumulacije formirane djelovanjem klizišta u dolini rijeke Ribnice kod Kaknja.

Krajem prošle sedmice intenzivno su se odvijali radovi na montaži pumpe velikog kapaciteta i cjevovoda dužine blizu 700 metara, a za ispumpavanje vode iz akumulacije koja je nastala djelovanjem klizišta u podnožju odlagališta jalovine s Površinskom kopu Vrtlište.

Pumpno postrojenje je montirano na pontonu kojeg su za ove potrebe ustupile Oružane snage Bosne i Hercegovine. Za protok vode preko površine masa koje su kliznule u korito rijeke Ribnice, postavljen je cjevovod dužine 700 metara s profilom od 400 milimetara. Planirano je da na istu pumpu u narednim danima bude postavljen još jedan cjevovod iste dužine i promjera 450 mm. Prioritet je i osiguranje cjevovoda za dvije pumpe koje je ustupila Uprava Civilne zaštite Federacije BiH (FUCZ).

Treba reći da je najviši nivo akumulacije bio 25. februara, kada je voda dostigla kotu 413,04 matra, a u nedjelju 5. marta voda je na koti 411,66 metara, što znači da je nivo akumulacije opao za 1,38 metara.

Redovno se prati stanje klizišta. U posljednja 24 sata zabilježena su minimalna kretanja u centimetrima, tako da se može govoriti o smirivanju u svim njegovim ključnim tačkama: čelu, tijelu i nožici klizišta.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.