Počelo suđenje Bašiću i Šijaku optuženim za zločine u Varešu

Čitanjem optužnice Tužilaštva BiH, danas je počelo suđenje Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za ratni zločin u Varešu u januaru 1994. godine, prenosi BIRN.
Prema optužnici, Muhidin Bašić i Mirsad Šijak su 25. januara 1994. u zatvoru Armije RBiH (ARBiH) koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Kako se navodi u optužnici, svjedokinja A je taj dan došla bratu u posjetu, nakon čega su u kancelariju ušla najprije dva nepoznata lica, od kojih je jedan nosio nož, a drugi vojne deke, a zatim obojica optuženih.
“Bašić i Šijak su joj zalijepili samoljepljivu traku na usta, te joj nasilno podigli gornji dio odjeće, dok su donji dio skinuli i silovali je”, kazao je tužilac Mirko Lečić, istaknuvši da ju je prvo silovao Bašić, pa Šijak, a zatim dvije nepoznate osobe koje su bile prisutne.

Nakon toga, kako se navodi, Bašić je ostao sa tom ženom i zaprijetio joj: “Nećeš više nikada vidjeti brata ako ikome kažeš za ovo. Ja sam Titin agent, ja ne ostavljam tragove”.
Bašić je, kako je navedeno u optužnici, u to vrijeme bio načelnik Odjeljenja službe državne bezbjednosti u Olovu, a Šijak vojni policajac 122 lake brigade AR BiH.

Tužilac Lečić je kazao kako će u dokaznom postupku ispitati tri vještaka u vezi s traumatskim posljedicama koje je na svjedokinju A ostavilo seksualno zlostavljanje. Uz vještake, rekao je Lečić, svjedočit će 15 svjedoka, uključujući i svjedokinju A.

Lečić je kazao da je svjedokinja A zatražila da tokom njenog svjedočenja javnost bude isključena.
Fahrija Karkin i Kerim Čelik, branitelji optuženih nisu iznosili uvodne riječi, istaknuvši da će to uraditi kada završi dokazni postupak Tužilaštva BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. februar ove godine.

(VisokoIN/Onasa)