Počeo padati snijeg u BiH, upozorenje iz BIHAMK-a

Mokar kolovoz i učestali odroni, kao i povećan broj saobraćajnih nezgoda, karakterišu danas saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Zbog saobraćajnih nezgoda trenutno se otežano saobraća na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Kladanj (na dvije lokacije kod Olova), zatim na magistralnom putu M-17 Maglaj-Doboj, kod mjesta Moševac, kao i na magistralnom putu M-16 Jajce-Banja Luka, kod mjesta Podbarevo.

Uskoro se na svim pomenutim lokacijama očekuje normalizacija saobraćaja. U višim predjelima mjestimično ima slabijih sniježnih padavina, ali se snijeg ne zadržava na kolovozu. Iz BIHAMK-a savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) i dalje traju radovi u tunelu Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima iz BIHAMK-a izdvajaju magistralni put M-17 lokalitete Donji Hadžići, Drivuša i Konjic (kod mosta). Na mjestima izvođenja radova vozila saobraćaju jednom trakom.

Na GP Bosanska Gradiška pojačan je ulazak vozila u našu zemlju, dok na ostalim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj sužen kolovoz na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, tako da se na ovom prelazu tokom dana saobraća sporije, saopćeno je.