Počinje probni popis stanovništva u BiH

Probni popis u Bosni i Hercegovini počet će u ponedjeljak i trajati do 29. oktobra, do kada će biti popisano šest hiljada domaćinstava ili blizu 20.000 stanovnika.

Popisivači će sa sobom nositi mapu popisnog kruga kako bi znali koja domaćinstva trebaju popisati, dok će identitet građana biti zaštićen.

Probni popis u Federaciji BiH bit će proveden u 19 opština kojim će biti obuhvaćeno oko 3.000 domaćinstava, odnosno 9.000 stanovnika.

Probnim popisom u RS-u bit će obuhvaćeno 15 opština i 21 popisni krug. To znači da će u nekim opštinama biti više popisnih krugova što čini oko 2.000 domaćinstava ili 6.000 građana.

Popis stanovništva koji tretira osobe sastoji se od 45 pitanja, a popis koja tretira stanove i domaćinstva 36. Odgovore na postavljena pitanja daje član domaćinstva, dok za djecu mlađu od 15 godina podatke daju roditelji ili njihovi staratelji.

Za odsutne, podatke će dati najstariji član porodice. Popisivači koji će se nalaziti na terenu dužni su građanima da objasne kako i zbog čega prikupljaju podatke.

U okviru planiranog popisa stanovništva, odabrano je 60 popisivača koji će obići po 100 domaćinstava.

Popis će se obavljati na tri popisne liste – P1 na kojoj je 45 ličnih pitanja, P2 na kojoj je 35 pitanja sa podacima o stambenim jedinicama i P3 kao kontrolna lista.

Osobe obuhvaćene popisom dužne su da odgovore na sva obavezujuća pitanja,a davanje netačnih podataka podliježe novčanoj kazni od 100 do 10.000 KM.

Popis stanovništva se obavlja kako bi država ispunila jedan od značajnih uslova na putu pristupanja u Evropsku uniju. Također, popis stanovništva je značajan korak prema jasnijoj demografskoj i socio-ekonomskoj slici u državi.

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova bit će održan u BiH poslije 21 godinu, što će u značajnoj mjeri pomoći državi da sistemski donosi odluke i svim značajnijim ekonomskim, političkim i društvenim pitanjima.

Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH istakao je da je popis stanovništva vrlo bitan korak ka modernizaciji zemlje jer će biti mnogo jasnija situacija o demografskim, migracionim i ekonomskim kretanjima u BiH.

Procjenjuje se da će probni popis koštati oko 200.000 KM, a sredstva su obezbijeđena iz budžeta BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko.

Bosna i Hercegovina je jedna od tri zemlje u svijetu bez preciznih podataka o broju stanovnika. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 1991. godine, u BiH je živjelo 4.354.000 stanovnika.

Najstariji popis stanovništva BiH datira s početka 17. vijeka, a sproveden je u vrijeme osmanlijske vladavine balkanskim zemljama.

Defteri su rađeni po sandžacima, tadašnjim upravnim jedinicama. Defteri koji se odnose na BiH nalaze se u Državnom arhivu Turske, sortirani, arhivirani i kodirani kao Tapu defteri.

(VisokoIN/AA)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar