da block

Pod istragom Lijanović, njegovi pomoćnici i sudski vještaci!

da block

Predstavnički dom Parlamenta FBiH uputio je federalnom premijeru Nerminu Nikšiću zahtjev za dostavljanje izvještaja o nezakonitostima utvrđenim kod provođenja javnog poziva za kapitalna ulaganja u poljoprivredi koji je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem na čelu, raspisalo 5. jula prošle godine, piše Dnevni avaz. Javni poziv “težak” je 16,1 milion maraka, a radna grupa, formirana radi utvrđivanja nezakonitosti, u izvještaju je utvrdila brojne kriminalne radnje koje se stavljaju na teret Lijanovićevom ministarstvu.

Nalog policiji

Parlament FBiH također je pozvao Federalnu upravu inspekcije, Finansijsku policiju FBiH te Federalnu upravu policije (FUP) da provedu istragu.

Prema informacijama iz izvještaja, osim ministra Lijanovića, njegovih pomoćnika te članova Komisije Ministarstva poljoprivrede, koja je imala zadatak da provjeri 1.135 aplikacija pristiglih na javni poziv, pred Parlamentom FBiH te istražnim organima trebali bi odgovarati čak i pojedini sudski vještaci.

U izvještaju je, naime, navedeno da su svi oni učestvovali u nezakonitim radnjama prilikom dodjele poljoprivrednih poticaja, izvršenih najčešće putem rođačkih, prijateljskih i stranačkih veza.

Naveden je i primjer Vence Anđelića iz Kiseljaka, koji je za izgradnju štale, klaonice i kotlovnice dobio 645.736 KM.

Sumnjivi nalazi

Njemu je sudski vještak Zijad Sirćo svojim potpisom posvjedočio da je navedene objekte izgradio u periodu od 1. juna 2010. do 31. decembra 2011. Međutim, naknadno je utvrđeno da su objekti izgrađeni znatno ranije, jer je Anđelić urbanističku i građevinsku dozvolu dobio u aprilu i maju 2006.!

Više nego sumnjiv je i nalaz sudskog vještaka Adema Huskića na osnovu kojeg je firma “Heko” iz Bugojna dobila 331.975 KM za plastenik i objekte hladnjače i sušare.

Kako je utvrđeno, Ministarstvo poljoprivrede je firmi “Heko” taj novac odobrilo 25. jula iako je sva imovina ove firme samo mjesec ranije stavljena pod hipoteku u “Raiffeisen banci”!

Nadalje, predmet istrage je i 249.939 KM koje je Lijanovićevo ministarstvo dalo firmi “Dim” kod Tomislavgrada. Sudski vještak Tihomir Mioč, prema nalazu radne grupe, potpisao je rješenje da su objekti firme napravljeni u periodu propisanom javnim pozivom iako, prema dokumentaciji iz Općine, postoje već 15 godina!

U izvještaju je naloženo da inspekcija te istražni organi trebaju ispitati i nalaze sudskih vještaka Zahida Bašića, Darija Džonlića, Vinka Landeke, Josipa Petrovića, Ante Planinića, te Josipa Petrovića.

Mehmedović: Čvrsti dokazi o kriminalu

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Enver Mehmedović, koji je i inicirao raspravu o ovom materijalu u Parlamentu FBiH, izjavio je za “Avaz” da postoje čvrsti dokazi da je u nalazima koje su izdavali sudski vještaci vrijeme izgradnje objekata krivo navedeno, dok su vrijednosti investicija u brojnim slučajevima preuveličavane.

– O svemu ovome raspravljat će se na tematskoj sjednici Parlamenta FBiH, koja će uskoro biti zakazana. Sve ovo mora se iznijeti na sto, a od istražnih organa zatražili smo efikasnu istragu, jer je riječ o nezakonitim radnjama – rekao je Mehmedović.

(VisokoIN/Avaz)