“Podaci koji na zoran način pokazuju kako se mogu kupovati izbori u BiH”

U procesu javnih nabavki niko ne štiti javni interes, a javna sredstva su ogromna, jer je prošle godine ukupna vrijednost u javnim nabavkama bila preko tri milijarde KM, rekao je Mervan Miraščija iz organizacije Fond otvoreno društvo BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima jako je problematična nemogućnost adekvatnog učešća u postupku javnih nabavki ostalih aktera izuzev ponuđača.

“Prema zakonu o javnim nabavkama neko ko hoće da pokrene postupak, da utiče na određene neregularnosti koje se dešavaju jesu samo ponuđači”, rekao je Miraščija i dodao da postoji mogućnost da se naknadno pokrene postupak, ali se u tom slučaju određeni poslovi naplaćuju po dva puta.

Naime, tim monitora Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencije EDA Banjaluka, Transparency International BiH, Centra za istraživačko novinarstvo BiH i UG “Tender” Banjaluka, danas su na konferenciji za novinare u Banjaluci prezentovali monitoring nalaze faza postupaka javnih nabavki u BiH.

Miraščija je naglasio da nezakonite i neregularne radnje u postupcima javnih nabavki postaju vidljivije u izbornim godinama.

Objasnio je da monitornig javnih nabavki podrazumjeva praćenje 173 ugovorna organa na svim nivoima vlasti, a pratimo se javne nabavke 30 različitih roba i usluga.

“U samom početku smo došli do podataka da je mnogo veći broj oglašenih postupaka nego što je to bilo u prvih pet mjeseci prošle godine. Pratili smo 1.698 postupaka vrijednosti preko 815 miliona KM, a u istom periodu prošle godine pratili smo 1.566 postupaka čija je vrijednost bila oko 710 miliona KM”, kazao je Miraščija.

Dodao je da su primjećena ista kršenja odnosno nezakonitosti u postupcima ustanovljena i prošle godine.

Prilikom praćenja deset najznačajnijih javnih preduzeća, odnosno javnih zdravstvenih ustava ustanovljeno je da je u poređenju sa istim periodom prošle godine potrošeno 106 miliona KM više. Kao signifikantna uvećanja naveo je primjere zavisno preduzeće Hidroelektrane na Vrbasu, Mrkonjić Grad koje je za 435 posto povećalo budžet za javne nabavke.

“Javno preduzeće Elektroprivreda BiH Sarajeva za 358 posto za prvih pet mjeseci povečali su utrošak kroz postupak javnih nabavki. Ovi podaci na zoran način pokazuju kako su mogu kupovati izbori u BiH”, rekao je Miraščija.

Aleksandra Martinović iz TI BiH istakla je da je primjećeno da veliki broj preduzeća pravi greške već u fazi planiranja javnih nabavki. Sa najvećom razlikom u vrijednosti planova izdvojio se Fond zdravstvenog osiguranja RS-a 43,9 miliona KM, te Srednjebosanski kanton i Grad Bijeljina.

“Tako su 33 organa mijenjala planove nabavki, nisu pristupila ovoj fazi na odgovoran načina, a najčešće izmjene ima Šumsko privredno društvo Srednjebosanske šume iz Doboja, koje je čak deset puta promjenilo plan javnih nabavki”, kazala je Martinović.

Kada su u pitanju razlike u cijeni u planovima i realizaciji nabavke njihova vrijednost bude i po 200.000 KM, a kao zanimljivo Martinović je izdvojila da 21 nabavka nije uopšte imala procjenjenu vrijednost.

“Ukupan iznos nabavki koje smo izračunali da nije proveden po zakonski jasnoj proceduri jeste preko 15 miliona”, rekla je Martinović i dodala da su česta i kršenja zakona kada su u pitanju rokovi za podnošenje ponuda.

Prema njenim riječima kada je u pitanju integritet ponuđača nisu rijetki slučajevi da određeni broj njih zapravo žive isključivo od javnih nabavki dijela ugovornih organa, a raspisuju se javne nabavke na koje samo jedan ponuđač može odgovoriti.

Bojan Kovačević iz agencije EDA, rekao je da je Ured za reviziju institucija BiH posljednji izvještaj objavio u augustu 2017. godine, Ured za reviziju institucija u FBiH u julu 2017. godine, te prije dva dana, dok Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a redovno objavljuje izvještaje.

Ipak, naveo je primjer pozitivnog revizorskog izvještaja za Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

“Ova institucija u prošloj godini imala je kritičnu nabavku uniformi, gdje su mnogi kritikovali kršenje osnovnih principa jer je utvrđen niz nepravilnosti od kvalifikacija ponuđača, tehničke karakteristike uniformi u govorile da se radi o jednom brendu koji to može da ispoštuje”, kazao je Kovačević i dodao da je stigla samo jedna ponuda i da je zaključen ugovor vrijedan više od sedam miliona KM.

Dodao je i da je u postupcima javnih nabavki mali broj ponuda što povećava cijenu.

Igor Vukajlovic iz Udruženja “Tender” naveo je primjer MUP-a RS-a, primjer nabavke jetrene paštete za koju je propisano 97,7 posto sastojaka i njihov udio u pašteti.