Podignuta optužnica protiv pomagača “Zemunskog klana” u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv dvije osobe zbog organiziranog kriminala i krivotvorenja isprava. Riječ je o Bori Gligiću (1969), državljaninu BiH i Srbije, te Igoru Milanoviću (1987), državljaninu Srbije.

Optuženi se terete da su počinjenjem kaznenih djela, u okviru organizirane kriminalne skupine vršili krađu identiteta građana i omogućili osobama iz kriminalnog miljea, izradu nezakonitih osobnih dokumenata CIPS, sa stvarnim podacima drugih osoba, čime su pripadnicima kriminalnog miljea iz Srbije, Crne Gore i Bugarske, među kojima i pripadnicima tzv. “Zemunskog klana” omogućili lažne identitete u najmanje oko 50 slučajeva.

Optuženi se terete, da su kao dio organizirane kriminalne skupine, u razdoblju od 2013. do 2016. godine, sa jasno podjeljenim ulogama i zadacima, činjenjem niza organiziranih protuzakonitih radnji, uglavnom osobama iz kriminalnog miljea, nezakonito omogućili podnošenje zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata CIPS, sa podacima stvarnih osoba a fotografijama osoba kojima je pribavljen lažni identitet.

Prema prikupljenim dokazima, prilikom izvršenja kaznenih djela, optuženi su zajedno sa drugim pripadnicima organizirane kriminalne skupine, pronalazili podatke o državljanima BiH, koji već dugo ne žive u Bosni i Hercegovini, te koji nisu podnosili zahtjeve za osobne dokumente BiH, kako bi počinjenjem kaznenih djela, zloupotrijebili njihov identitet.

U optužnici je precizirano ukupno 49 nezakonitih dobijanja osobnih dokumenata, u kojima su optuženi zajedno sa drugim osobama, aktivno sudjelovali u omogućavanju krivotvorenja identiteta, kako bi se osobe iz kriminalnog miljea, mogle skrivati od policijskih organa i putovati preko granice izbjegavajući raspisane tjeralice.

Akcijom pravosudnih i sigurnosnih organa BiH, počinitelji ovih nezakonitih aktivnosti, kojima je pričinjena velika šteta Bosni i Hercegovini, sistemu osobnih dokumenata CIPS –IDDEEA, su otkriveni i procesuirani u okviru akcije kodnog naziva „Papirus“, a nezakoniti osobni dokumenti poništeni i stavljeni van snage.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BIH.TOP VIJESTI

Više vijesti