Podignuta optužnica protiv tri bh. državljana zbog krijumčarenja oružja i municije u Njemačku

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog organizovanog kriminala i krijumčarenja oružja, municije i eksploziva na području SR Njemačke, javlja Anadolu Agency (AA).
Optuženi se terete da su u dva navrata prokrijumčarili automatsko oružje, pištolje, bombe i municiju, koje je prodavano na ilegalnom tržištu oružja u Njemačkoj.

Naime, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Radomira Maksimovića, rođenog 1975. godine u Bijeljini, Olivera Pajdakovića, rođenog 1973. godine u Sarajevu i Bore Đurđića, rođenog 1960. godine u mjestu Draževići.

Optuženi se terete da su postali pripadnici organizirane kriminalne grupe, koju je organizirao državljanin BiH sa boravkom u SR Njemačkoj, kako bi tokom 2015. godine učestvovali u međunarodnom krijumčarenju oružja zaostalog iz rata, iz BiH u zemlje EU.

Optuženi se terete da su, zajedno sa drugim osobama, učestvovali u pronalaženju i nabavljanju automatskih pušaka, pištolja, ručnih bombi, municije, mina i eksploziva, te nakon toga naoružanje i eksplozivne materije, na skrivenim mjestima u automobilima krijumčarili u grad Achen, u SR Njemačkoj, koje su predavali državljaninu BiH koji boravi u Njemačkoj, nakon čega je oružje prodavano kriminogenim osobama na ilegalnom tržištu, sa ciljem korištenja u izvršenju krivičnih djela.

Krijumčari su otkriveni i lišeni slobode u akciji njemačke policije u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH, pravosudnim i policijskim agencijama te zemlje.

U ovoj aktivnosti je ostvarena značajna međunarodna saradnja sa partnerskim institucijama SR Njemačke, te je u prijedlogu svjedoka predloženo saslušanje i stručnjaka za oružje i eksploziv iz SR Njemačke.

Tužilaštvo BiH, sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu, provodi istrage radi otkrivanja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela krijumčarenja oružja i eksploziva zaostalog iz rata u BiH.