Podignuta optužnica u slučaju Željeznica FBiH

Kantonalno tužilaštvo KS danas je podiglo je optužnicu u predmetu “Željeznice FBiH” protiv Narcisa Džumhura, Seje Ramića, Smaje Salketića, Ninoslava Lučića, Ericha Šandora, Svetlane Mujkanović, Zufera Vlajčića, Nasira Silajdžića i pravnog lica TŽV “Gredelj” d.o.o. Sarajevo.

Osumnjičeni su za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivično djelo sklapanje štetnog ugovora, te krivično djelo krivotvorenje službene isprave.

“Osumnjičeni se terete da su u periodu od 2008. do 2010. godine zloupotrijebili službeni položaj, krivotvorili službenu dokumentaciju i sačinjavali štetne ugovore za modernizaciju, popravku i nepredviđene radove na lokomotivama u vlasništvu JP “Željeznice FBiH”. Tako su ovo preduzeće oštetili za iznos od preko 4,5 miliona maraka. Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo u optužnici je predložilo Kantonalnom sudu u Sarajevu privremene mjere osiguranja, odnosno, zabranu otuđenja ili opterećenja imovine”, navodi se u saopštenju.

U istrazi i dokumentiranju navedenih krivičnih djela značajnu ulogu imali su službenici Federalne uprave policije. Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.