Podignuta optužnica za ratne zločine na području Janje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu koja se odnosi na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Janje.

Optužnicom su obuhvaćeni osumnjičeni Zoran Bogdanović, rođen 02. oktobra 1960. godine u Tuzli, državljanin BiH, nalazi se pod mjerama zabrane; Branislav Trišić, rođen 25. decembra 1961. godine u Bijeljini, državljanin BiH, u vrijeme lišenja slobode uposlenik OSA BiH, nalazi se pod mjerama zabrane; Milan Đokić, zvani „Mićo“, rođen 04. novembra 1950. godine u Loparama, državljanin BiH, nalazi se pod mjerama zabrane, Ljubiša Ikić, rođen 22. oktobra 1952. godine u Bijeljini, državljanin BiH, nalazi se pod mjerama zabrane.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, počinili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni su optuženi da su su, od 1992. do 1994. godine, u svojstvu pripadnika i komandnog kadra MUP-a RS, CJB Bijeljina – Stanice milicije Janja, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva na području mjesta Janja i okolnih mjesta.

Oni su osumnjičeni za nezakonita zatvaranja, pretrese i hapšenja civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje i okolice. Nezakonito privođene žrtve su tom prigodom mučene, zlostavljane i premlaćivane, nanošene su im teške tjelesne povrede, jedna osoba je od posljedica zlostavljanja smrtno stradala, a veći broj žrtava pretrpio je tjelesne i psihičke povrede koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava.

Osumnjičeni se terete da su osobno i izravno, sami i sa drugim osobma, sudjelovali u nezakonitim privođenjima, zatvaranjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima civila bošnjačke nacionalnosti.

Usljed progona stanovništva, svakodnevnim odvođenjem, pritvaranjem, mučenjem i zlostavljanjem, na tom području stvarana je atmosfera stalnog straha za život i sigurnost bošnjačkog civilnog stanovništva, čime je bošnjačko stanovništvo bilo prinuđeno da napusti područje Janje plaćanjem novčanih iznosa pripadnicima VRS za prelazak prema teritoriju pod kontrolom Armije BiH ili prelazak u Srbiju, a stanovništvo koje je ostalo u Janji odvođeno je na prinudne radove, u logor „Batković“ ili su korišteni kao živi štit u borbama na Majevici.

Optuženi se nalaze pod mjerama zabrane koje im je izrekao sud, a koje uključuju zabranu napuštanja boravišta i zabranu sastajanja sa svjedocima ili osumnjičenim u predmetu.

Ova optužnica, prva je optužnica u pravosuđu BiH za ratne zločine na području Janje, a tužilaštvo u okviru optužnice predlže pozivanje 56 svjedoka i stručnih vještaka, a priloženo je više od 70 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete za kazneno djelo – zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Više vijesti