Podrška u procesuiranju predmeta ratnih zločina

Vršiteljica dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordana Tadić razgovarala je danas u Sarajevu s glavnim tužiteljem pri MMKS/MKSJ Serge Brammertzom o regionalnoj saradnji u predmetima ratnih zločina i pitanju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Također, na sastanku je razgovarano i o pregledu i ocjeni složenosti predmeta, kao i proslijeđivanju manje složenih predmeta na razine pravosuđa entiteta i Brčko Distikta, te pitanjima u vezi izmjena Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koja je vrlo bitan dokument i osnov za ubrzanje procesuiranja predmeta.

Jedna od tema sastanka odnosila se i na regionalnu saradnju tužiteljstava u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, a u cilju poboljšanja i jačanja regionalne saradnje.

Istaknuto je da Tužiteljstvo BiH i tužiteljstva pri MMKS i MKSJ imaju dobru, kontinuiranu i dugogodišnju saradnju sa zajedničkim ciljevima, a to su procesuiranje predmeta ratnih zločina i zajednički napori da počinjeni ratni zločini ne ostanu nekažnjeni.

Tužitelj Brammertz iskazao je podršku Tužiteljstvu BiH u radu i naporima za procesuiranje predmeta ratnih zločina, saopćeno je iz te institucije.