Poduzetničke zone: Zemljište u Tešnju besplatno, u Kaknju 1 KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Federalno Ministarstvo poduzetništva, razvoja i obrta uskoro će početi podjelu 1,5 miliona KM za sufinansiranje razvoja poduzetničkih zona u ovom entitetu. Ovo ministarstvo je i prošle godine općinama dodijelilo isti iznos poticajnih sredstava za poduzetničke zone, a od 2005. do 2012. za ove namjene su izdvojena 11,3 miliona KM.

15 općina

Prema podacima Ministarstva, u Federaciji BiH djeluju 24 poduzetničke zone koje se nalaze u 15 općina Federacije. Najviše je poduzetničko-zanatskih, oko 80 posto, potom industrijskih oko 17 posto, dok je specijaliziranih oko tri posto. Što se tiče strukture djelatnosti poduzetnika koji su aktivni u zonama, 45 posto su proizvodne djelatnosti, a 55 posto trgovačke i uslužne.

Većina zona (77 posto) formirana je na zemljištu koje nije imalo izgrađenu infrastrukturu. Znači da su industrijski objekti, sa izgrađenom infastrukturom iz prethodnog perioda, nedovoljno iskorišteni za gradnju poslovnih zona.

Što se tiče popunjenosti zona, samo tri su maksimalno popunjene aktivnim privrednim subjektima i to poslovna zona Bukva u Tešnju, Jug u Livnu i zona Dusina u Orašju. Popunjenost 50-80 posto je u zonama Tromeđa i Blizne gomile u Čitluku, zatim zona u Sanskom Mostu, PC-96 u Vitezu, Mostarska vrata u Ljubuškom, te zone u Tomislavgradu i u Stocu. Ostale zone imaju manje od 50 posto aktivnih subjekata u zoni, dok u zonama u Odžaku, Kaknju i zoni Zvirovići u Ljubuškom još nema izgrađenih poslovnih objekata.

U Ministarstvu navode da cijene zemljišta u zonama nisu visoke, mada bi one u nekim slučajevima mogle biti i niže. Cijena, kako kažu, zavisi od niza faktora, kao što su lokacija zone, njena saobraćajna povezanost, infrastrukturna izgrađenost, kao i pogodnosti koje općine nude investitorima.

Cijene zemljišta

Investitorima je u poduzetničkoj zoni u Tešnju zemljište za izgradnju poslovnih objekata ponuđeno bez naknade, ali pod određenim uslovima, dok je u pojedinim poslovnim zonama cijena zemljišta po kvadratnom metru simbolična – marka po kvadratu. Takva je zona u Kaknju, poduzetničke zone Brda i Begovača u Livnu, te poslovna zona u Tomislavgradu, ali samo za proizvodne objekte, dok je za ostale cijena 14,5 KM po kvadratu.

U ostalim cijene zemljišta se kreću od tri do 35 KM po kvadratnom metru i razlikuju se od općine do općine.

Međutim, cijena zemljišta nije jedina pogodnost kojom općine nastoje privući investitore, pa su tako investitori u mnogim slučajevima oslobođeni raznih naknada, imaju novčane subvencije za zapošljavanje itd.

(VisokoIN/Oslobođenje)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.