da block

Poginulo šestero Amerikanaca u Afganistanu

da block

Petoro Amerikanaca, od kojih je troje vojnika i jedan mladi diplomata, poginulo je u eksploziji automobila, dok je u odvojenom napadu poginuo jedan civil iz SAD-a. U subotnjem napadu u provinciji Zabul poginuo je i jedan afganistanski ljekar.

Američki diplomata i drugi državljani SAD nalazili su se u konvoju vozila kada se desila detonacija, navodi se u saopćenju američkog državnog sekretara Johna Kerryja.

Zajedno sa vojnicima i diplomatom poginuo je i jedan civilni zaposlenih Ministarstva odbrane SAD, kao i nekoliko afganistanskih civila.

Prilikom napada, konvoj se nalazio nedaleko od bolnice i baze NATO-a.

„Naši američki zvaničnici i njihove afganistanske kolege išli su donirati knjige učenicima u školi u Qalatu, provincija glavnog grada, kada su bili napadnuti“, navodi se u saopćenju.

Guverner provincije Mohammad Ashraf Nasery je također bio u konvoju, ali je prošao bez povrede.

„Jedan doktor i jedan civil su poginuli, dok su moja dva tjelohranitelja povrijeđena“, izjavio je za agenciju AFP.

Napadi na sudije

Talibani su preuzeli odgovornost za napad u Zabulu.

U poruci glasnogovornika grupe Qarija Yousufa Ahmadija, navodi se kako je u eksploziji poginulo sedam stranaca, dok ih je ranjeno pet, da bi potom javio kako je poginulo 13 stranaca, a devetoro je povrijeđeno.

Talibani često preuveličavaju bilanse poginulih i ranjenih.

U odvojenom napadu na istoku Afganistana, američki civil koji je radio za Vladu SAD poginuo je tokom oružanog napada, stoji u saopćenju Međunarodnih ISAF snaga na čijem je čelu NATO.

Iz UN-a navode kako su civili tokom 2013. godine sve više meta napada.

U saopćenju objavljenom u subotu, Ahmadi je kazao kako će talibani nastaviti napadati afganistanske sudije i tužitelje.

(VisokoIN/Agencije)