Pogrešna je svaka kriza među našom braćom u Zaljevu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Turska pogrešnom smatra svaku krizu među njenom zaljevskom braćom, bez obzira o kakvom problemu da je riječ, te je dodao da je mnogo tužan zbog aktuelne situacije u regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik Erdogan otputovao je jutros u posjetu Saudijskoj Arabiji, a neposredno pred polazak sa istanbulskog aerodroma “Ataturk” se obratio novinarima i kazao da će posjetiti i Kuvajt i Katar i da će glavna tema njegovih razgovora s liderima tri zaljevske zemlje biti kriza u odnosima između Katara i drugih zemalja u toj regiji.

“Mi, muslimani, danas prolazimo kroz razdoblje u kojem se kao nikada ranije moramo oslanjati jedni na druge i suzbiti svoje redove. Svi vidimo probleme i patnje ljudi u Siriji, Iraku, Libiji, Palestini… Nažalost, tim problemima svaki dan se dodaje neki novi. Primjer je i ono što se pred očima cijelog svijeta događa u Al-Aksi. To je bolno za islamski svijet, jer Mesdžid-ul Harem nije samo palestinski, već je ponos i svetinja svih 1,7 milijardi muslimana u svijetu. MI smo kao država snažno pokazali svoj stav i reagirali na to”, poručio je Erdogan.

Erdogan se osvrnuo i na krizu u Jerusalemu u vezi ograničenja koja vlasti Izraela uvode prema muslimanima. On je kazao kako vlasti Izraela moraju prestati s potezima koji podižu tenzije i destabiliziraju regiju.

“Mi, muslimani, smo dio civilizacije koja je vjekovima zagovarala i branila suživot svih religija u miru. Kršenja prava muslimanima ne može biti opravdanje da krše tuđa prava. Reakcije moraju biti odmjerene i u okvirima prava. U našoj civilizaciji nema mjesta ideji da se pripadnicima drugih religija uskraćuju slobode i prava”, poručio je Erdogan.

Podsjetivši da je jučer o krizi u Jerusalemu telefonom razgovarao sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom i prvim čovjekom Francuske Emmanuelom Macronom, Erdogan je kazao kako ne podržava ugrožavanje života, imetka i prava ljudi, bez obzira o kome se radi.

“U svojstvu predsjedatelja Samita Organizacije islamske saradnje pozivam vlasti Izraela da poštuju ljudska prava i temeljne slobode. Kao i jučer, Turska će i danas i uvijek podržavati proces izgradnje mira i podržavati palestinsku braću u sticanju slobode, prava i pravde”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je naglasio kako su islamskom svijetu potrebni solidarnost i intenziviranje saradnje, a ne razilaženja i sukobi.

“U ovako osjetljivim vremenima ne bismo smjeli energiju tratiti na unutrašnje prepirke. Mi smo od prvog dana katarske krize zagovarali dijalog i prevazilaženje nesuglasica na civiliziran način. Niko nema koristi od nastavka i produbljivanja krize. Korist imaju samo antagonistički krugovi koji pokušavaju budućnost regije staviti pod hipoteku i izazvati bratoubilačke sukobe. Predsjedavanje Organizacijom islamske saradnje nam daje odgovornost da taj problem riješimo kao braća. Podržavamo inicijativu posredovanja koju je pokrenuo kuvajtski emir Sheikh Sabah”, kazao je Erdogan.

Turneju u Zaljevu Erdogan će započeti posjetom Saudijskoj Arabiji, s kojom Turska ima strateške odnose.

“Saudijskoj Arabiji kao velikom bratu u Zaljevu pripada velika uloga u rješavanju aktuelne krize u toj regiji. Ja sam u niz prigoda i kazao kako je kralj Salman jedan od prvih na spisku koji mogu riješiti taj problem. Tokom posjete ću se sastati s drugim bratom, kraljom Salmanom i sastat ću se i sa novoizabranim princem Mohammedom bin Salmanom. Nakon toga ću otputovati u Kuvajt koji sa Sheikhom Sabahom igra važnu ulogu u regiji”, kazao je Erdogan.

Sutra će Erdogan posjetiti i Katar sa kojim je Turska u proteklih nekoliko godina znatno intenzivirala bilateralne odnose.

“Želim da istaknem da se Katar od prvog dana krize ponašao razumno i zagovarao rješenje krize na bazi dijaloga. Jučerašnje izjave katarskog emira Sheik Temima smatram ispravnim u pravcu rješavanja krize. Želim kazati da se divimo volji koju je pokazao. Vjerujem da će svi izvući potrebne pouke iz ovoga”, zaključio je Erdogan.

Više vijesti