Pokrenuta peticija zbog koncerta Gorana Bregovića u Albaniji: ‘Inspirator masakra na Kosovu’, ‘Idol ubilačke srpske vojske’

Nezadovoljstvo zbog najavljenog učešća pjevača Gorana Bregovića na festivalu piva u albanskom gradu Korča ne prestaje, a protest protiv ove odluke opštinskih vlasti za sutra su najavili i građani ovog mjesta, prenosi Ekonomija onlajn.

Ovaj protest bi, kako je najavljeno, trebalo da se održi sutra u 11 časova ispred pravoslavne crkve u ovom mjestu, a iz opštine Korča, koja je organizator ovog festivala, nema nagovještaja da bi mogli da promijene svoju odluku i otkažu koncert Gorana Bregovića.

“Pozivamo sve intelektualce, građane iz svih etničkih zemalja da budu prisutni, da zaustave srpskog pjevača, antialbanskog lobistu Gorana Bregovića. Protest će biti miran i tih”, navodi jedan od organizatora protesta.

Mediji u regionu ističu da je Bregović održao koncert u Tirani 2006. i tom prilikom dobio priznanje „Ključ Tirane“ od tadašnjeg gradonačelnika albanske prijestolnice, a sadašnjeg premijera Edija Rame.

Zamjenica gradonačelnika Korče Benilja Terova izjavila je da je pjevač Goran Bregović potvrdio nastup posljednjeg dana festivala 22. augusta. Takođe je istakla da su pjevači sa Kosova otkazali nastupe zbog pretnji nacionalističkih grupa, prenosi bosansko-hercegovački portal Klix.ba.

„Ne postoji politički pristup učešću pjevača rođenog u Sarajevu. Čast nam je da nastupi i koliko mi znamo, a u pravu smo, nikada se nije pozicionirao ni protiv Albanaca ni protiv Kosovara“, rekla je Terova.

Komentarišući Bregovićevu pjesmu „Kalašnjikov“ koja je, kako se navodi, srpskim paravojnim formacijama poslužila kao inspiracija za činjenje zločina na Kosovu, Terova je rekla, da je nastala mnogo prije rata.

„Pjesma ‘Kalašnjikov’ je vjerovatno bila korištena, ali je Bregović napisao mnogo prije rata, tako da Bregovića ne povlačimo sa Festivala piva“, rekla je Terova.

Najnovija akcija u talasu osuđujućih medijskih napisa na Kosovu nakon što su pojedini albanski portali javili da će Goran Bregović nastupiti na festivalu piva u Korči, jeste onlajn peticija protiv dolaska čuvenog svjetskog muzičara, prenosi KoSSev.

Peticiju je juče pokrenula izvjesna Aljbana R. Uljaj, ispod čijeg imena je kao geografska lokacija stavljena odrednica „Njujork“. Peticija do sada ima 1,300 potpisnika.

Sadrži iste optužbe, kao što su ih mediji u Prištini i prenosili prethodnih dana, da je Goran Bregović „inspirator masakra na Kosovu“, „idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u EX YU“, uz dodatak da je Bregović „probudio srpski nacionalizam“ i to riječima iz Kalašnjikova „kello“, „juriš“ i „boom, boom, boom“.

Međutim, u tekstu se sada spočitava i to što u albanskim ljetovalištima „odjekuju srpske pjesme“.

U kosovskim medijima od utorka traje negativna kampanja protiv Gorana Bregovića, neposredno nakon što su pojedini portali u Prištini dan ranije prenijeli vijest albanskih medija da Bregović dolazi na čuveni festival piva.

Unesite komentar