da block

Pokušaj prodaje ljudske lobanje na autopijaci

da block

Institut za nestale osobe BiH danas je obaviješten o jučerašnjem pokušaju prodaje ljudske lobanje na autopijaci u Sarajevu, kazala je za Fenu glasnogovornica Instituta Lejla Čengić.

– S obzirom na to da je riječ o slučaju kojim rukovodi Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, nakon završene sudsko-medicinske obrade i ako budu postojale pretpostavke da je riječ o žrtvi iz proteklog rata, Institut će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, odnosno sa lobanje će biti uzet koštani uzorak kako bi se DNK analizom utvrdio identitet ove osobe, kazala je Čengić.

U protivnom, dodala je, to će biti u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva i MUP-a Kantona Sarajevo.

Po njenim riječima, lobanja je sada u prosekturi Gradskog groblja Visoko.

Čengić je kazala da sudsko-medicinsku obradu, odnosno kompletnu istragu, vrši Kantonalno tužilaštvo Sarajevo.

Glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić kazao je za Fenu da su oni obaviješteni da na autopijaci jedna nepoznata osoba prodaje ljudsku lobanju.

– Naši službenici su izašli na lice mjesta, utvrdili da se radi o M.G. iz Sarajeva. U obavljenom razgovoru s njim, on je rekao da je tu lobanju našao na području općine Centar prije šest-sedam dana, kazao je Nefić.

Po njegovim riječima, odmah je obaviješten tužilac Kantonalnog Tužilaštva koji je naredio da se o tom događaju sačini službena zabilješka, da se M. G. sasluša u svojstvu svjedoka, da se o tome sačini zapisnik o saslušanju te da se obavijeste odgovorne osobe u Institutu za nestale osobe da preuzmu lobanju u cilju obavljanja potrebnih vještačenja.

(VisokoIN/Fena)