-14.5 C
Visoko
25. Januara 2022.

Polaganjem cvijeća na Spomen parku Vraca obilježen Dan ustanka naroda i narodnosti BiH

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić i načelnici općina Centar i Novo Sarajevo Srđan Mandić i Hasan Tanović polaganjem cvijeća na Spomen parku Vraca, u utorak, 27. jula 2021. godine obilježili su Dan ustanka naroda i narodnosti BiH.
Uz evociranje sjećanja na događaje iz Drugog svjetskog rata i odbranu od agresije na BiH u periodu 1992. – 1995., istaknuta je potreba za stalnom afirmacijom antifašizma kao temelja za opstojnost naše zemlje i bolju i prosperitetniju budućnost njenih naroda i građana. Ove godine obilježava se 80. godišnjica ustanka protiv fašizma. Inače, 27. juli 1941. godine predstavlja jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u historiji BiH, dan je to kada su narodi BiH započeli oružanu borbu protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačelnica Karić poručila je da je Sarajevo antifašistički grad, grad bogate historije koju treba njegovati i čuvati od zaborava.

– Koristim priliku da svim građankama i građanima, svim dragim antifašistima čestitam 80 godina od Dana ustanka, 80 godina naše slavne historije i 80 godina ulaganja u što bolju budućnost. Drago mi je da danas sa ovog mjesta možemo poslati poruku kako vodimo računa o našim kulturno-historijskim spomenicima, kako i dalje gajimo i baštinimo časne ideje i tradicije antifašizma. Kompleks na Vracama ima svoju simboliku, ljepotu i važnost, te je krajnje vrijeme da oživimo jedan od najvećih simbola otpora i borbe građana protiv fašizma. Zajedno sa uvaženim načelnicima Mandićem i Tanovićem smo pokrenuli rekonstrukciju Spomen parka Vraca, a cilj je da Grad Sarajevo bude titular čime će trajno biti riješeno pitanje brige o spomeniku. Čuvajmo našu historiju, naše kulturno-historijsko naslijeđe i sasvim sigurno idemo u svjetliju budućnost, kazala je Karić.

Načelnik Mandić prisjetio se momenta kada je nakon 27 godina kao ministar komunalne privrede upalio plamen na Vracama.

– Moram kazati da je u mojoj profesionalnoj karijeri to jedan od najvažnijih dana. Spomen park Vraca je simbol borbe protiv fašizma, a na nama je da kulturu sjećanja njegujemo. Na današnji dan antifašisti Bosne i Hercegovine obilježavaju 80 godina od ustanka naroda i narodnosti BiH. Naime, 27. jula 1941. godine su ljudi koji su tada vapili za slobodom krenuli u oružanu pobunu i udarili temelje Bosne i Hercegovine u kakvoj danas živimo. Spomen park Vraca je mjesto koje nas iznova mora podsjećati na sve žrtve koje su pale za slobodu Bosne i Hercegovine, za granice Bosne i Hercegovine koje danas mnogi pokušavaju osporavati. Danas je prilika da im sa ovog mjesta poručimo da je Bosna i Hercegovina značajnija od svih nas, i da ona mora i treba da ostane da živi, a da je obaveza nas antifašista da se za nju borimo. Zahvaljujem se gradonačelnici Karić i načelniku Tanoviću što ulažemo zajedničke napore da trajno riješimo problem održavanja ovog važnog spomenika, poručio je Mandić.

Česitkama povodom Dana ustanka pridružio se i načelnik Tanović kazavši da je Spomen park Vraca dio naše historije koji treba biti sačuvan za buduće generacije koje dolaze.

Unesite komentar