Polemika koja će uzburkati bh. javnost: Alija Izetbegović – jahač apokalipse ili anđeo mira?!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Rukopis Mustafe Čengića unosi nemir u neimare koji decenijama zidaju hagiografiju Alije Izetbegovića, praveći od ovog bezrazložnog komunističkog sužnika bošnjačkog i bosanskog kolosa koji ima svoje muzeje, trgove, ulice, škole, baš kao da se radi o bosanskohercegovačkom Garibaldiju koji je rascjepkanu zemlju ujedinio, integrirao, centripetalizirao, zapisao je o knjizi Nerzuk Ćurak

U utorak, 27. oktobra s početkom u 14 sati, u Akademiji nauka i umjetnisti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) u Sarajevu bit će promovirana nova knjiga Mustafe Čengića. Riječ je djelu koje će uzburkati bh. javnost ‘Alija Izetbegović – jahač apokalipse ili anđeo mira’ u izdanju Kulta B.

O knjizi će ovom prilikom govoriti Esad Bajtal, Nerzuk Ćurak i Slavo Kukić, a moderatorica promocije je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović.

‘Rukopis Mustafe Čengića unosi nemir u neimare koji decenijama zidaju hagiografiju Alije Izetbegovića, praveći od ovog bezrazložnog komunističkog sužnika bošnjačkog i bosanskog kolosa koji ima svoje muzeje, trgove, ulice, škole, baš kao da se radi o bosanskohercegovačkom Garibaldiju koji je rascjepkanu zemlju ujedinio, integrirao, centripetalizirao. A rezultati njegove politike su unutrašnja dezintegracija, stalna prijetnja secesijom, dubinsko nepovjerenje među zavađenim narodima, konzervativni etnokonfesionalizam koji je zemlju unazadio do najjadnije evropske postaje’, zapisao je u recenziji o Čengićevoj knjizi Nerzuk Ćurak.

Izdavač Mustafa M. Kapidžić o ovom djelu je napisao da KULT-B smatra dobrodošlom i važnom pojavom ovog djela Mustafe Čengića jer je vrlo malo ozbiljnih i odgovornih javnih rasprava o ovako spornim političarima i političkim temama koje su izuzetno važne za održavanje našeg mentalnog zdravlja i demokratizaciju našeg društva: ‘Zato podsjećamo, čitaoce ove knjige i sve druge, na naša prava, pravo građana, intelektualnih i javnih poslenika na javno izricanje i dijemetralno suprotnih viđenja i vrijednosti od onih koje politika, odnosno vladajući političari, njeguju i brane. Upravo iz tog razloga KULT-B, s najboljom namjerom, poziva pristaše prozvanih političara i one koji to nisu, a hoće i mogu doprinijeti utvrđivanju istine o (ne)djelima političara minulih vremena i svih boja koji prohujaše ovim prostorom: utemeljiteljima-akterima-proizvođačima i izvođačima mnogih i golemih nedjela – tragedijā naših, ranijih i ove najnovije. Jer, kako reče Abraham Lincoln: ne možemo pobjeći od odgovornosti pred sutrašnjicom izbjegavajući je danas’.

Više vijesti